Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (tot +-  300 m²) toe om keukenafval en beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingstok … het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen. Een compostvat heeft een inhoud van 290 liter.

Hoe een compostvat opstarten?

Stap 1:

Kies een goed bereikbare plaats met een niet-verharde ondergrond waar er minstens 3 uur zon schijnt. Start bij voorkeur in het voorjaar of in de zomer met thuiscomposteren.

Stap 2:

Plaats de bodemplaat op een 9-tal stoeptegels met enkele centimeters tussenruimte. Zo kan het overtollige vocht wegsijpelen en is er voldoende zuurstoftoevoer.

Stap 3:

Leg op de bodemplaat een 15 cm dikke laag structuurmateriaal zoals houtsnippers, fijne takjes en dorre stengels van vaste planten. Dat verzekert een vlotte instroom van lucht en voorkomt dat de luchtgaten van de bodemplaat verstopt raken.

Stap 5:

Nu kan je het compostvat vullen met keuken- en tuinafval. Je doet er goed aan om altijd een voorraad grof materiaal (dorre bladeren, stro, houtnsippers...) bij de hand te houden. Zo kan je telkens wanneer je vochtige tuin- of keukenresten naar het vat brengt een beetje bruin materiaal toevoegen om de luchttoevoer veilig te stellen. Gebruik ook wekelijks de beluchtingstok. Prik op een 5-tal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen de compostorganismen niet overleven.

Tip: Doe een laagje houtsnippers in de keukenemmer na het legen. Het keukenafval kleeft dan niet aan de emmer en je zorgt voor voldoende bruin materiaal.

Stap 5:

Na 6 tot 9 maanden kan je de rijpe compost oogsten. Trek de romp van het vat omhoog en zet het opzij. Schep met een riek het verse afval en vervolgens het halfverteerde materiaal weg en leg het aan de kant. De onderste laag bestaat uit het verteerde materiaal. Leg deze verteerde compost onder een afdak. Laat de wind vrij spel, maar beschut de compost tegen de regen. Zo rijpt de compost na en droogt hij verder. Daarna kan je hem in de tuin gebruiken. Afhankelijk van de toepassing kan je ervoor kiezen om de compost te zeven. Reinig de bodemplaat en maak de gaatjes terug vrij. Vul het vat opnieuw en start met 15 cm structuurmateriaal. Vul daarna verder aan met een mengsel van het verse en halfverteerde materiaal dat je net uit het vat haalde. Nu kan je het vat weer dagelijks vullen.

Video: Hoe composteer je in een compostvat? (bron: Compostkracht)

 

Compostmateriaal aankopen

Ben je inwoner van MIROM? Dan kun je bij ons een compostsysteem aankopen aan een gesubsidieerd tarief. Het bestelde materiaal kan je ophalen bij MIROM Roeselare.

Bestel hier een compostvat, compostbak of keukenemmertje.