Meer plastic verpakkingen in de PMD zak

Sinds 2019 mag je als inwoner uit de MIROM regio bij de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons ook alle lege plastic verpakkingen in de blauwe zak steken. Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes, fruitbakjes, ... Ook folies en zakjes mogen er straks in. Goed nieuws dus! Wat meer afval sorteren betekent meer recyclage en dat is goed voor het milieu.

Wat kan?

  • Plastic flessen en flacons van limonade, water, melk, fruit- en groentesap, yoghurtdrankjes, bad- en doucheproducten, wasproducten en wasverzachters, afwasproducten en vloeibare onderhoudsproducten, gedistilleerd water
  • Andere plastic verpakkingen zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, groente- en fruitbakjes, bloempotjes, plastic zakjes, folies en wikkels.
  • Metalen verpakkingen zoals: drankblikje, conservenblikken, metalen deksels van bokalen en flessen,bakjes, borden en schaaltjes uit aluminium, spuitbussen van cosmeticaproducten en voedingsmiddelen
  • Drankkartons van fruitsap, soep, melk...

Wat kan niet?

  • Andere voorwerpen uit plastic die geen huishoudelijke verpakking zijn (bv. emmer, speelgoed...)
  • Verpakkingen van insecticide, onkruidverdelger, mosbestrijder, rattengif, motorolie, verf, lak en vernis
  • Aluminiumfolie
  • Piepschuim (niet-voeding)
  • Injectienaalden, baxters, medicijnblisters en ander medisch afval

Hoe aanbieden?

PMD wordt tweewekelijks aan huis opgehaald. Je kan ook met je PMD-zak terecht op het recyclagepark (met uitzondering van de de parken in Gits).

  • Enkel MIROM-zakken gebruiken. Meer info over de kostprijs en de verkooppunten.
  • Geen verpakkingen stapelen of vullen met andere verpakkingen
  • Verschillende soorten plastic losmaken van elkaar (bvb folie van vleesbakje losmaken) en los in de blauwe zak steken
  • Verpakkingen goed geledigd, leeggegoten of leeggeschraapt
  • Max. volume per verpakking: 8 liter
  • Geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak
  • Verpakkingen met hun dop, bij voorkeur platgedrukt 

Raadpleeg hier je ophaalkalender.

Is er in je straat geen doorgang mogelijk voor de ophaaldienst door (wegen)werken? Neem dan contact op met je gemeente voor meer info.  

Veelgestelde vragen over PMD

Ik kreeg een rode sticker op mijn PMD-zak. Wat nu?

Neem de zak terug binnen, verwijder het rode stickervel en lees de sorteerregels op de binnenzijde. Verwijder de fout gesorteerde verpakking(en) of zorg dat er geen verpakkingen meer in elkaar zitten. Bied de PMD-zak opnieuw aan bij de volgende ophaling of breng hem naar het recyclagepark.

Waarom moeten de verpakkingen leeg zijn?

Verpakkingen waar nog productresten in achterblijven, hebben een negatief effect op het sorteer- en recyclageproces en kunnen de kwaliteit van het eindproduct aantasten. Je hoeft de gebruikte verpakkingen niet te spoelen, enkel leeg maken.

Mogen de doppen op de plastic flessen en flacons blijven zitten?

Je mag de doppen op de plastic flessen en flacons laten zitten. Ze worden mee gerecycleerd indien ze op de flessen en flacons vastgeschroefd zitten. Los in de blauwe zak zijn ze te klein om uit te sorteren en verstoren ze het sorteerproces.

Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet?

Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.

Waarom mogen er geen verpakkingen van gevaarlijke stoffen in de PMD-zak? 

Plastic verpakkingen of spuitbussen die giftige producten, ontstoppingsproducten, corrosieve WC-ontkalkers of motorolie bevat hebben kunnen gevaarlijk zijn voor het personeel en de sorteermachines. Je herkent ze aan de gevarentekens. Sorteer deze verpakkingen bij het Klein Gevaarlijk Afval op het recyclagepark. Lege spuitbussen van voedingsmiddelen, cosmetica en sommige reinigingsproducten horen wel thuis in de PMD-zak.