Nog even en dan zijn ze er weer: de feestdagen. Een tijd van gezelligheid met familie en vrienden, met een goed glas en een lekker hapje vaak ook. Spijtig genoeg betekent deze periode naast een piek in de kerstboom ook vaak een piek van voedselverspilling en veel afval. Je wil veel mensen een cadeautje geven, dat wordt bij voorkeur mooi ingepakt en qua eten wil je toch zeker niet tekort hebben. Het zijn herkenbare fenomenen, maar het hoeft niet zo te zijn.

Met enkele slimme ingrepen en aandachtspunten kan je er duurzame feesten van maken, zonder dat je moet inboeten aan gezelligheid en zonder dat er iemand een hapje minder moet eten.

1. Eco adventskalender:

Leuk om af te tellen naar Kerstmis met elke dag iets leuks of lekkers? Snappen we, maar er zijn andere opties dan overdadig in plastic en karton verpakt snoep. Je kan zelf papieren doosjes knutselen, potjes of dekseltjes hergebruiken en er iets creatiefs van maken (pinspiratie)

2. Creatieve kerstkaartjes

Het blijft leuk om kerstkaartjes te sturen én te krijgen. Maar ook hier zitten die vaak in plastic verpakt en bevatten de prefab kaartjes zelf ook vaak plastic. Met een beetje tijd en veel liefde kan je ze gewoon zelf maken. (pinspiratie) En als je niet handig bent: er bestaan ook heel leuke en vaak interactieve e-cards!

3. Een boom en decoratie

Een moeilijke, want een boom voor korte tijd in je huiskamer zetten of een kunststof exemplaar (grote impact qua productie) is allebei niet zo duurzaam. Je kan bomen hergebruiken en hier en daar al huren, maar let er zeker op dat je boom een FSC-label heeft. En gebruik je een vals exemplaar, zorg er dan goed voor zodat ie jaren en jaren meegaat.

Idem qua decoratie: gebruik je kerstversiering jaren, want 't is niet dat het snel verslijt. Toch eens toe aan een nieuwe look? Check eens de Kringwinkel of 2dehands platformen... of ruil decoratie met vrienden of familie met smaak :)

4. Duurzame cadeautjes

Een must is het niet, maar cadeautjes blijven verbonden aan de feestdagen en wie zijn wij om dat negatief te vinden. Maar denk wel goed na over wat je geeft. Nog meer spullen die dan ergens in de kast vliegen en ergens stof verzamelen? Geef misschien eens een 'ervaring' cadeau (een bon voor een filmdate, samen op winterwandeling...) of schenk een boom of het peter- of meterschap van een dier. Staan er toch vooral spullen op de lijstjes? Kies dan voor de duurzame alternatieven, vervaardigd uit ecologische materialen.

5. Verpakking kan ook anders

Cadeautjes moeten verpakt zijn, uiteraard, maar dat moet niet per se in glinsterend en blinkend papier. Da's zonde, want het belandt instant in de vuilnisbak. Ben je zo iemand die zorgvuldig plaklintjes losmaakt en het papier voorzichtig losmaakt? Dan kan je het papier een volgende keer gewoon zelf hergebruiken? Daarnaast kan je ook wondermooie pakjes maken met gerecycleerd of zelfs oud (kranten)papier. Pimpen kan met natuurlijke materialen, een lint of strik die je nog hebt liggen of iets uit de tuin.

6. Sorteer de cadeautjesverpakkingen

Gooi alle verpakkingen tijdens de pakjesronde niet zomaar op een hoop die dan in de restafvalzak gepropt wordt. Plastic verpakkingen, zoals folies, bubbelplastic en zakjes, horen thuis in de PMD-zak. Cadeaupapier en kartonnen doosjes horen bij papier & karton. Enveloppes die je krijgt op nieuwjaarsdag ook, maar check toch best eerst eens of er iets in zit.

7. Denk na over je feestmenu

Bestel of koop niet zomaar eender wat. Denk na over wat je koopt en in welke hoeveelheden. Weet dat je doorgaans (zeker bij hapjes) altijd te veel hebt en calculeer dat in. Kies voor diepvries of producten die nog even goed blijven, zodat je ze 'the day after' niet allemaal moet weggooien.

8. Zoek het niet te ver

Ook grote fan van de drukte in de supermarkten in de aanloop naar de feestdagen? Doe je aankopen lokaal. Ga naar de boer, de slager of bakker in de buurt of naar de markt. De producten zijn er doorgaans vers, van topkwaliteit én beter onze economie. Ga je toch naar de supermarkt, denk er dan aan om ook daar seizoensproducten uit eigen land te kopen. Die zijn doorgaans lekkerder én eerlijker dan exotische die de halve wereld hebben afgereisd voor ze op je bord terechtkomen.

9. Zet iets vegi op het menu

Met een feestmenu kan je alle kanten uit, maar zet er zeker iets vegetarisch op veganistisch op. Ook voor de carnivoren ja, die kunnen daar tegen. Er bestaan talloze receptjes van bijzonder feestelijke vegi hapjes en desserts  waarmee je je gasten zal verbluffen.

10. Verwerk nadien de restjes

Het eindejaar is - helaas - de periode bij uitstek waarin er massaal voedsel wordt weggegooid. En dat is echt wel zonde, want in de meeste gevallen gaat het om lekker (vaak ook dure) producten die helemaal niet moéten weggegooid zijn. Kruiden, room, kaas, restjes vlees, brood... met àlle restjes zijn er opties om er op tweede, derde of vierde kerstdag nog een makkelijk en lekker hapje klaar te maken. Het zal misschien nog de meest feestelijke maaltijd van allemaal zijn!