Vanaf 1 juni 2019 mag er meer in de blauwe zak in de gemeenten van MIROM. Dankzij de nieuwe blauwe zak kunnen we nog beter sorteren, op jaarbasis mikken we zo op 8 kg minder in de restafvalzak. Verpakkingen zijn op twintig jaar tijd enorm veranderd en bovendien kunnen we dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen vandaag al veel meer plastic verpakkingen recycleren dan vroeger. Zo kunnen we meer grondstoffen besparen en verdere recyclagemogelijkheden onderzoeken. En is dat een stap vooruit voor het milieu.

Op www.denieuweblauwezak.be vind je meer info over wat mag en wat niet, maar hieronder serveren we je alvast het antwoord op 10 vaak gestelde vragen en nieuwigheden:

1. Meer plastic verpakkingen in de blauwe zak

Op dit moment mogen in de blauwe PMD-zak enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Vanaf 1 juni 2019 verandert dit in de regio van MIROM. Vanaf dan staat de 'P' voor alle plastic verpakkingen, de rest blijft hetzelfde. 

  • Plastic verpakkingen: naast plastic flessen en flacons voortaan ook plastic schaaltjes, botervlootjes, champignonbakjes, tubes, folies, bloempotjes, plastic zakjes, ...
  • Metalen verpakkingen: drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium bakjes en schaaltjes, metalen deksels, doppen en kroonkurken
  • Drankkartons

2. Niet zomaar in de zak (1): steek geen verpakkingen in elkaar

Om optimaal te kunnen recycleren met de nieuwe sorteerinstructies moet je enkele regels respecteren. Volg je deze regels niet, dan wordt de zak geweigerd.

Er mag meer in de blauwe zak, maar het is belangrijk dat alles er los in zit. Verpakkingen in elkaar steken om plaats te winnen, mag dus niét.
Dit is belangrijk omdat deze verpakkingen anders niet herkend worden in de sorteerinstallatie en niet gerecycleerd kunnen worden.

  • Géén plastic zakjes met binnenin andere verpakkingen
  • Géén bekertjes of bakjes in elkaar gestapeld

3. Niet zomaar in de zak (2): haal verschillende soorten plastic van/uit elkaar

Soms bestaat een verpakking uitverschillende soorten plastic (bvb bakje van vlees met folie of botervlootje met aluminium laagje). Om deze soorten correct te kunnen sorteren en later te kunnen recycleren, haal je ze los van elkaar voor je ze in de blauwe zak steekt.

4. Niet zomaar in de zak (3): verpakkingen moeten leeg zijn

Nog (half)volle verpakkingen (bvb yoghurtpotjes, halfvolle fles water, ...) mogen niet in de blauwe zak.
Als een verpakking niet leeg is, schraap je ze eerst leeg voordat je ze in de blauwe zak deponeert. Wil je geurtjes vermijden, spoel dan kort de verpakking uit..

  • Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn en geen etensresten meer bevatten.
  • Alle verpakkingen moeten los van elkaar in de zak!
    Verpakkingen stapelen en verpakkingen samen in kleinere zakjes steken mag NIET.
  • Verwijder de plastic folie van plastic schaaltjes, potjes of vlootjes en stop deze los  in de blauwe zak.
  • Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.
  • Win extra plaats door plastic flessen, drankkartons of blikjes in de lengte plat te duwen, zo bespaar je heel wat ruimte in de blauwe zak.

5. ... en wat mag er niet in?

  • Verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben
    • Verpakkingen met een grotere inhoud dan 8 liter
    • Verpakkingen met een kindveilige sluiting
    • Verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconentubes
    • Piepschuim
    • Andere plastic voorwerpen zoals plastic emmers, regenponcho’s, regenlaarzen…

    6. Wat met folies, bloempotjes en plantentrays?

    Folies, bloembakjes en plantentrays mogen voortaan ook in de blauwe zak. Je PMD-zak kan je dan meegeven met de tweewekelijkse ophaling of naar het recyclagepark brengen.

    Heb je nog een foliezak op voorraad? Je kan nog gevulde foliezakken aanbrengen op het recyclagepark t.e.m. 31 juli 2019. Lege foliezakken worden nog t.e.m. eind 2019 terugbetaald als je ze per vijf stuks afgeeft aan het onthaal van MIROM Roeselare, tijdens de openingsuren.

    Bedrijven en zelfstandigen kunnen met folies, bloempotten en plantentrays terecht op de private markt. Doe je dit via een erkende verwerker, dan heb je via Valipac recht op een premie. Surf naar www.iksorteerinmijnbedrijf.be voor meer info.

    7. Wat geldt voor de inwoners uit MIROM, geldt nog niet overal

    Omdat de sorteerinstallaties moeten worden aangepast, zijn de nieuwe sorteerregels nog niet geldig in héél het land. De nieuwe sorteerregels worden over de komende maanden en jaren geleidelijk aan ingevoerd. Het kan dus zijn dat je hier al meer in de PMD-zak steken, maar dat dit bij je werkgever of familie in een andere gemeente nog niet het geval is. Check altijd de lokale sorteerinstructies.

    8. Voor scholen en bedrijven

    Wanneer de PMD-zakken meegegeven worden met de huishoudelijke inzamelrondes, dan mogen de zakken volgens de nieuwe sorteerregels gevuld en aangeboden worden. Wanneer er een contract is met een private afvalpartner voor de ophaling van PMD, dan zal die de school of het bedrijf op de hoogte brengen van de verdere timing en blijven de PMD-sorteerregels ongewijzigd.

    9. Oude zakken blijven bruikbaar

    Er komen nieuwe blauwe zakken met een nieuwe opdruk en de nieuwe sorteerinstructies. De oude blauwe zakken die je nog hebt of nu nog in de winkel koopt, blijven geldig. Ook voor de nieuwe sorteerregels. Ook de paarse zakken van het proefproject in Wervik (P+MD) blijven geldig.

    10. Ophaling verandert niet

    De ophaaldag zoals opgenomen in de ophaalkalender blijft ongewijzigd. Wel kan het zijn dat het tijdstip van ophaling wijzigt, het is daarom belangrijk dat je steeds jouw afvalzak de avond voor de ophaling buiten zet. 

    Nog een andere vraag?

    Toch nog iets onduidelijk? Dat kan. Er zijn heel veel soorten verpakkingen en hoewel het in de meeste gevallen duidelijk is wat kan en wat niet, na het zijn dat er nog twijfelgevallen zijn. Stuur ons in dat geval gerust een mailtje naar info[at]mirom.be, vul onderstaand formulier in of bel ons op 051 26 03 50.