Afval verbranden in de tuin of in de kachel binnenshuis is streng verboden. Maak dus zeker geen vuurtje van sloophout, geverfd en gevernist hout, multiplex...  Het zorgt niet alleen voor rook- en geurhinder, het is ook bijzonder schadelijk voor het milieu. Als je weet dat meer dan 40 % van de dioxines in onze lucht afkomstig zijn van dergelijke vuurtjes is het voor iedereen duidelijk dat sluikstoken niet kan. Zelfs oud papier verbranden is schadelijk door de drukinkten op het papier. Gebruik enkel aanmaakhout of -blokjes om je vuur aan te maken.

Snoeihout kan onder strikte voorwaarden in een kachel verbrand worden. Het verbranden van snoeihout in de tuin is niet toegelaten, ook al respecteer je een ruime afstand tot de omliggende woningen. Het gebruik van een sfeerverwarmer (bv. een vuurkorf) en een barbecue is wel toegestaan. Gebruik hiervoor hout dat twee jaar luchtdroog werd bewaard. De milieuwetgeving voorziet ook enkele specfieke uitzonderingen voor bijvoorbeeld landbouwers of een kampvuur.

Meer info op www.stookslim.be.

 

As van kachels, verbrande en ongebrande houtskool gooi je in de restafvalzak. Laat de asresten eerst volledig afkoelen. Dit afval wordt niet aanvaard op het recyclagepark en hoort ook niet thuis in je compostvat of -bak, noch in de tuinafvalbak.
TIP: Zorg dat je afvalzak niet meer dan 15 kg weegt. Gebruik eventueel kleine MIROM restafvalzakken.