Je kan het soms zien en ruiken: niet iederéén brengt al het (hout)afval naar het recyclagepark. Nu de energieprijzen pieken, lijkt het verbranden van hout (en soms ander afval) een goedkoop alternatief. Verbranden is evenwel niet enkel nefast voor het milieu en een verspilling van een kostbare grondstof. Het is vaak ook gevaarlijk, een slechte zaak voor je eigen gezondheid en die van je buren en – als je de wet negeert – voor je portemonnee.

Bij elke verbranding komen toxische stoffen vrij en al zeker als het om afval(hout) gaat. Daarom is ‘sluikstoken’ verboden en riskeer je hoge boetes. Thuis mag je enkel droog en onbehandeld hout verbranden, in een veilige kachel. Alle andere kanshebbers voor je ‘brandstapel’ (behandeld of nat hout, vezelplaten en verlijmde platen, plastic…) breng je naar het recyclagepark. Dan zorgen wij er voor dat er weer grondstoffen van gemaakt worden, of dat het afval op een veilige manier verbrand wordt.’ Met andere specifieke zaken (bv. autobanden) kan je terecht bij erkende inzamelaars.

Snoeihout kan onder strikte voorwaarden in een kachel verbrand worden. Het verbranden van snoeihout in de tuin is niet toegelaten, ook al respecteer je een ruime afstand tot de omliggende woningen. Het gebruik van een sfeerverwarmer (bv. een vuurkorf) en een barbecue is wel toegestaan. Gebruik hiervoor hout dat twee jaar luchtdroog werd bewaard. De milieuwetgeving voorziet ook enkele specfieke uitzonderingen voor bijvoorbeeld landbouwers of een kampvuur.

Meer info hierover vind je op www.stookslim.be.

5 tips om het veilig en gezond te houden

  1. Verbrand nooit afval thuis. Dit is gevaarlijk, ongezond en bovendien bij wet verboden. Als je hout verbrandt, kies dan uitsluitend voor pellets of voor goed gedroogd haardhout.
  2. Stook sowieso alleen onbehandeld hout, dus zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Want als je zo’n hout verbrandt, komen er heel wat schadelijke stoffen vrij die jij en je gezin inademen. En dat is niet zonder risico. Daarom is dit ook verboden en moeten deze houtsoorten door specifieke installaties verwerkt worden. Op het verbranden van afval (en dus ook geïmpregneerd hout), staan boetes die hoog kunnen oplopen.
  3. Voldoende zuurstof is cruciaal voor een goeie verbranding.
  4. Onderhoud je kachel goed en stapel het hout losjes op elkaar.
  5. Houd altijd rekening met je buren.
Heb je hout dat weg moet? Dan kan je dit kwijt in de houtcontainer op het recyclagepark. Het hout wordt gesorteerd en grotendeels gerecycleerd. Lees hier meer over in de milieukrant van voorjaar 2022.

As van kachels, verbrande en ongebrande houtskool gooi je in de restafvalzak. Laat de asresten eerst volledig afkoelen. Dit afval wordt niet aanvaard op het recyclagepark en hoort ook niet thuis in je compostvat of -bak, noch in de tuinafvalbak.
TIP: Zorg dat je afvalzak niet meer dan 15 kg weegt. Gebruik eventueel kleine MIROM restafvalzakken.