22
jul
2019

De tweede hittegolf van deze zomer zit er aan te komen. Net als voor andere mensen die fysieke arbeid verrichten - al dan niet in open lucht - maken de hoge temperaturen het voor de afvalophalers extra lastig. En dus kan het zijn dat de ophalers hun ronde deze week weer iets vroeger dan gewoonlijk aanvatten. Op die manier kunnen ze het afval van voor je deur ophalen voor de hitte zich al te fel laat voelen. Zelf kan je er bovendien ook voor zorgen dat het werk voor hen letterlijk en figuurlijk 'draaglijker' is.

Houd dus rekening met onderstaande tips en afspraken. Ze gelden het hele jaar, maar zijn zéker van belang tijdens een hittegolf:

  1. Zet je afvalzak op tijd buiten: Bij hoge temperaturen kunnen de ophalers de werkdag iets vroeger beginnen dan gewoonlijk. Zet dus zeker je afvalzak de avond voordien al voor de deur.
  2. Zorg dat je afvalzak niet te zwaar is: Een ophaler tilt al snel 1.000 zakken op een ronde en een gemiddelde restafvalzak weegt zo'n 10 kg. Dat weegt sowieso al en zeker als het warm is.  Let dus op het gewicht. Restafvalzakken van meer dan 15 kg zijn niet toegestaan, die krijgen een rode sticker en blijven staan.
  3. Let op geurtjes: Zelf geen fan van ongedierte en vervelende geurtjes? Je kan er voor zorgen dat je afvalzak niet te aanlokkelijk is voor insecten en andere beesterij. Dat kan bijvoorbeeld door etensresten te verpakken in een doosje voor je ze in de restafvalzak steekt. Lege verpakkingen voor de PMD-zak kan je eens uitspoelen.

Alle afspraken en tips om je afval correct aan te bieden kan je hier nog eens nalezen.