20
mei
2019

De nieuwe blauwe zak: wat moet je weten

Vorige week kregen inwoners van de 15 gemeenten van MIROM een infobrochure in de brievenbus over de nieuwe blauwe zak. Vanaf 1 juni wijzigen de sorteerregels en mogen alle plastic verpakkingen in de PMD-zak. Dus niet enkel plastic flessen en flacons, maar ook champignonbakjes, botervlootjes, yoghurtpotjes, bloembakjes, plastic zakjes en folies.

09
mei
2019

Waarom er zonet iemand in onze schoorsteen is gekropen

Nog meer bedrijvigheid dan gewoonlijk bij MIROM dezer dagen, want naast ons eigen personeel loopt de site ook vol technici en ingenieurs van 20 à 30 andere bedrijven. Niet om de ovens op te stoken, want die liggen tijdelijk stil. De drukte heeft te maken met het jaarlijks onderhoud en omdat er dit keer heel wat onderhouds- en herstellingswerken samenvallen, is het nog iets hectischer dan anders.

08
mei
2019

Recyclagepark Nijverheidslaan Gullegem tijdelijk dicht vanaf 17 juni

Omwille van de werken in de Industriezone in Gullegem zal het recyclagepark in de Nijverheidslaan er tijdelijk gesloten zijn, van maandag 17 juni tot vrijdag 12 juli.  Het park gaat opnieuw open op zaterdag 13 juli.

Tijdens deze periode zijn er aangepaste openingsuren op het park in Gullegem Rijksweg en Menen. Opgelet: deze aangepaste openingsuren gelden enkel van 17 juni t.e.m. 12 juli.

06
mei
2019

Vanaf 1 juni mag er meer in de PMD-zak

Vanaf 1 juni mag je bij de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons voortaan ook alle lege plastic verpakkingen in de blauwe zak steken. Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes en fruitbakjes. Ook folies mogen straks in de blauwe zak. De blauwe zak verandert ook van opdruk, maar de huidige zakken blijven bruikbaar.

02
mei
2019

Geslaagde infosessie rond composteren, nog plaatsen vrij voor de volgende!

Dinsdagavond werd in De Negensprong in Koekelare een eerste infosessie rond composteren georganiseerd. De deelnemers kregen er in een tweetal uurtjes een spoedcursus en werden er door compostmeester Guido Dewel ingewijd in de wereld van composteren. Ze leerden er de do's en don'ts en konden ook uitgebreid vragen stellen. Een geslaagde avond, waar zowel de deelnemers die al vertrouwd waren met composteren als de 'debutanten' heel wat nuttige info meekregen. 

26
apr
2019

Wat met tuinafval en de buxusmot?

Mensen met buxushagen in de tuin zitten dezer dagen met kopzorgen, want de buxusmot teistert de soort en zorgt voor heel wat schade. Soms is die zo groot dat een struik niet meer te redden valt. Is de schade te groot, voer de aangetaste struik dan afgedekt of verpakt af naar het recyclagepark, bij het tuinafval. Op die manier vermijd je dat de plaag zich tijdens het transport verder verspreidt. De lege zakken stop je thuis in de restafvalzak. 

Leerlingen recycleren eigen plastic afval tijdens Afvalreis

De paasvakantie is amper 4 dagen achter de rug, maar in MIROM is deze week al hard gewerkt. Door het eigen personeel - uiteraard - maar ook door tientallen leerlingen die er op Afvalreis zijn gekomen. Een week lang komen 14 klassen uit de regio naar MIROM om er alles te weten te komen over afval én om er ook zelf aan de slag te gaan.

25
apr
2019

VIDEO Rapnummer van Christa brengt hulde aan al wie afval opruimt

Wie van Roeselare is en een beetje actief is op Facebook kent ze ongetwijfeld al: Christa Vansteenkiste, vermoedelijk de hip(-hop)ste vijftigplusser van de Rodenbachstad. Christa post regelmatig filmpjes op haar Facebookprofiel waarin ze rapt over actuele (Roeselaarse) thema's. Het leverde haar al artikels in alle kranten op, een passage in 'Iedereen Beroemd' en heel wat fijne samenwerkingen en opdrachten. En intussen rapt Christa maar door.

12
apr
2019

Ronde van het warmtenet (11): De Burgerschool

Onze Ronde van het Warmtenet bracht ons al tot bij de VMS en het MSKA, maar met de Burgerschool is er nog een Roeselaarse onderwijsinstelling waar ze intussen genieten van de restwarmte van de verbrandingsoven. Een van de mensen daar die daar het meest mee te maken krijgt, is Rik De Backer, hoofd van de technische dienst van de school.

Houd de wegen én je auto proper

Wie vaak met de wagen onderweg is, krijgt logischerwijs ook al eens te maken met afval. Een leeg blikje of flesje, plastic wikkels van snoepgoed, papiertjes en parkeerticketjes, een bananenschil … Allemaal vrij courante fenomenen, maar als je aan het rijden bent, raak je je rommel niet altijd meteen kwijt. En toch houdt iedereen zijn/haar wagen natuurlijk liefst ook wat netjes. Weinig mensen zijn immers graag onderweg in een rijdende vuilnisbak …

Ronde van het Warmtenet (10): Gediflora

Gediflora is een van de enige aansluitingen buiten het grondgebied van Roeselare. Het Oostnieuwkerkse familiebedrijf (bekend van de Belgian Mums) was er al bij van in het begin en liet enkele jaren geleden ook de nieuwe gebouwen aansluiten. “We hebben altijd sterk geloofd in dat verhaal”, vertelt David Daenens, die samen met zijn echtgenote Elien Pieters (derde generatie aan het roer) het bedrijf runt. Gediflora kweekt en veredelt chrysanten en levert intussen in meer dan 40 landen.