27
jan
2022

Hout verbranden: niet alles mag

De dagen worden kouder en de energieprijzen stijgen. Dat zet hier en daar mensen ertoe aan om (weer) meer hout te verbranden. Maar opgelet: niet alles mag: er kunnen bij een vuurtje thuis schadelijke stoffen vrijkomen.
 
Daarom deze 5 tips om het veilig en gezond te houden:

  26
  jan
  2022

  Nieuwe slimme inzamelunits voor batterijen

  Vorige week werden de nieuwe 'slimme' inzamelunits van Bebat voorgesteld. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, mocht het startschot geven. De batterijmarkt wordt steeds complexer door de veelheid aan toepassingen met batterijen, die zelf ook steeds groter en krachtiger worden (zoals allerlei e-mobilitytoepassingen voor elektrische fietsen en steps).

  21
  jan
  2022

  Tijdstip ophaling (tuin)afval kan wijzigen

  Staat jouw afval of jouw tuinafvalbak (als je een abonnement hebt) nog buiten, terwijl de ophalers normaal gezien vroeger langskomen? Of zijn ze al gepasseerd vòòr je alles hebt buitengezet? 

  14
  jan
  2022

  Eindejaarsexamen: de juiste antwoorden

  Eind december konden jullie deelnemen aan het Eindejaarsexamen van MIROM Roeselare. In 20 meerkeuzevragen polsten we naar jullie kennis over sorteren, afval en over MIROM zelf.

  We mochten heel veel ‘studenten’ verwelkomen en de meesten behaalden een mooie score. Het 'klasgemiddelde' bedraagt 14,82/20 en 62 flinke leerlingen haalden zelfs 20/20! Wie minstens 16/20 haalde, kwam in aanmerking voor een mooi prijzenpakket, die winnaars worden persoonlijk verwittigd.

  12
  jan
  2022

  Damp door werken aan warmtenet

  Recent werd de brandweer van Roeselare twee keer opgeroepen voor een interventie aan de hoek van de Groenestraat en de Westlaan. Daar zijn momenteel onderhoudswerken aan de buizen van het warmtenet aan de gang. Passanten hadden er 'rook' opgemerkt, maar de brandweer hoefde niet in te grijpen. 

  31
  dec
  2021

  Ophaling afval in 2022

  Een nieuw jaar, dat betekent ook weer 52 weken waarin onze ophalers het restafval, PMD en papier & karton bij je thuis komen ophalen. Misschien weet je van buiten wanneer ze komen? Maar als dat niet zo is, dan zijn er verschillende manieren om nooit nog een ophaling te missen.

  28
  dec
  2021

  Speel geen verstoppertje met je afvalzak

  Bijna een nieuw jaar, dus misschien kunnen we dan al eens een voorstel doen voor een goed voornemen voor 2022. En het moet gezegd, heel veel van onze inwoners bieden hun afval al goed aan. De meeste zakken staan op tijd buiten (de avond voor de dag van ophaling) en er wordt ook al goed gesorteerd.

  21
  dec
  2021

  Aangepaste openingsuren eindejaar

  De kerstvakantie komt er aan en dat betekent dat in verschillende gemeenten ook extra sluitingsdagen en/of aangepaste openingsuren zijn op het recyclagepark. Zo sluiten de parken in sommige gevallen iets vroeger op vrijdag 24 en vrijdag 31 december. Op Kerstmis en Nieuwjaarsdag zijn àlle parken logischerwijs gesloten. 

  06
  dec
  2021

  Ophaalkalender 2022 binnenkort in je brievenbus

  Houd de komende dagen niet enkel de schoorsteen in de gaten, maar… ook je brievenbus. Vanaf maandag 6 december wordt – gespreid over twee weken - in alle brievenbussen van onze 12 gemeenten de nieuwe gratis ophaalkalender 2022 afgeleverd. Daarin vind je een handig overzicht van alle ophaaldagen van restafval, PMD en papier & karton voor jouw straat.

  03
  dec
  2021

  Naar het recyclagepark? Plan je bezoek op tijd

  Het eindejaar nadert en dan hebben we al eens de neiging om dingen af te ronden. Nog snel die garage opruimen bijvoorbeeld, of een slordig hoekje in de tuin. December, en vooral de kerstvakantie, is best wel een drukke maand, ook op de recyclageparken. Maar door de huidige coronamaatregelen is er nog altijd een beperkt aantal bezoekers dat tegelijk het recyclagepark kan betreden. 

  30
  nov
  2021

  Besmeurd karton hoort in de restafvalzak

  Papier en karton wordt om de vier weken gratis aan huis opgehaald. Logisch, want papier en karton kan prima gerecycleerd worden, tot wel zeven keer. Kranten, tijdschriften, broodzakken of kartonnen verpakkingen kan je dan ook op de avond voor de ophaaldag correct aangeboden buiten zetten. (Let er wel op dat je het volume beperkt houdt (1 m³) en doosjes of stapeltjes van maximaal 15 kg aanbiedt.)

  23
  nov
  2021

  Kwitters gezocht, want wegwerp is zonde

  Al eens gehoord van 'kwitten'? En neen, dat heeft niets te maken met twitter of met opgeven. 'Kwit', dat staat voor 'kappen met wegwerp is top'. Van afhaalbestek tot bekers en zakjes: we gooien massaal veel producten gewoon weg nadat we het amper één keer hebben gebruikt. In het beste geval kunnen we die producten nog netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilbak belandt, wordt zwerfvuil. Zonde toch?