17
jul
2019

Geef jouw tips en win zomerse gadgets.

Wij doen al goed ons best, maar willen altijd bijleren. En vaak leer je bij door eens elders te piepen om daar te zien hoe ze dezelfde problemen aanpakken. Soms ook gewoon over de grens, in een andere gemeente, bij andere intercommunales of ... in het buitenland.

En gezien dezer dagen mensen massaal op reis trekken, vroegen we ons af hoe ze het daar doen en waar wij misschien nog iets kunnen van opsteken. Trek er op uit, kijk eens goed rond en laat het ons weten.

Brand in vuilniswagen in Roeselare, let op de sorteerregels

Woensdagochtend is brand ontstaan in een vuilniswagen van ophaaldienst Renewi in Roeselare. De brand ontstond omstreeks 6.30 uur tijdens de ophaalronde van restafval in Roeselare, langs de Brugsesteenweg. De ophalers hoorden een kleine explosie in de laadruimte en zetten de ophaalwagen meteen aan de kant. Ze verwittigden de hulpdiensten en losten de lading na overleg met de brandweer op een parking langs de Brugsesteenweg.

16
jul
2019

Recyclagepark Nijverheidslaan weer open

Sinds zaterdag is het recyclagepark in de Nijverheidslaan in Gullegem weer open. Het park was sinds 17 juni gesloten door wegenwerken in de industriezone. Er werd onder meer een nieuwe riolering aangelegd. 

Voortaan gelden dus weer de gebruikelijke openingsuren. Ook in Menen en in het park langs de Rijksweg in Gullegem zijn de openingsuren weer zoals ze waren.

De openingsuren kan je raadplegen op onze website, op je ophaalkalender en in de Recycle!-app. 

26
jun
2019

Fiets of wandel de Ronde van het Warmtenet

Fietsfanaat of wandelliefhebber? Dan hebben we zeer goed nieuws, want dit jaar slaan de organisatoren van de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste en MIROM de handen in elkaar voor een 'warme' tocht, ook als het toevallig wat kouder zou zijn.

24
jun
2019

Ophaalronde papier en karton voor deel Kortemark bijgestuurd

Om de route van de ophaaldiensten in Kortemark vlotter te laten verlopen, wordt de ophaling van papier en karton bijgestuurd. Vanaf dinsdag 2 juli zal deze fractie eerst in Handzame opgehaald worden en pas daarna in Zarren en Werken. De ophaaldag blijft ongewijzigd, maar het tijdstip zal dus wel wijzigen.

Zet je afval dus zeker de avond voordien buiten, dit kan vanaf 19 uur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

18
jun
2019

Zwerfvuilengagement levert 'propere' beloning op

Dinsdag werden 25 organisaties beloond voor hun inspanningen die ze tijdens het voorbije schooljaar presteerden in de strijd tegen zwerfvuil.

11
jun
2019

MIROM overlegt met kunstenaar over gedumpte beeldjes CWRM

Eind vorige week liet een onbekende dader een voorraad beeldjes van het CWRM-project aan de Palingbeek achter in de container voor steenpuin op het recyclagepark van Gullegem. Foto's van de onrespectvolle 'dumping' circuleerden vrij snel op internet en de beeldjes werden meteen uit de container gehaald. In totaal werden zo 24 beeldjes gered. 

06
jun
2019

Werken aansluiting serreproject op warmtenet gestart

Momenteel wordt er op de site van MIROM en bij de buren gewerkt aan een nieuwe uitbreiding van het warmtenet. Het serreproject tussen de Oostnieuwkerksesteenweg en de Groenestraat (waar sinds de voorbije maanden niet meer naast te kijken valt als je op de Rijksweg rijdt), zal tegen het najaar worden aangesloten. De 20 hectare serres zullen dan ook restwarmte kunnen afnemen van de verbrandingsoven.

05
jun
2019

Info tour rond de nieuwe blauwe zak

Sinds deze week gelden de nieuwe en uitgebreide sorteerregels voor PMD. Alle plastic verpakkingen mogen nu in de blauwe zak, wat het voor de burger veel overzichtelijker maakt.  Door de aangepaste sorteerinstallaties streven we er bovendien ook naar om meer verpakkingen te kunnen recycleren. Daarvoor is het dan wel belangrijk dat de regels gerespecteerd worden en dat er bijvoorbeeld geen verpakkingen gestapeld of in elkaar gestoken worden.

04
jun
2019

75% minder zwerfvuil in secundaire scholen dankzij nudging

Nudging, een techniek voor gedragsverandering waarbij positieve keuzes op een subtiele manier naar voren geschoven worden, helpt scholen in de strijd tegen zwerfvuil. Dat is de opvallende conclusie van een twee jaar durend onderzoeksproject met 14 West-Vlaamse secundaire scholen.

21
mei
2019

Ontdek alle kringloopactiviteiten in juni

Bijna juni en dat is nog altijd dé compostmaand, met meteen het kringloopweekend op 1 en 2 juni om te beginnen. Gedurende meer dan een maand zijn er in verschillende gemeenten activiteiten en evenementen waar de focus (deels) op composteren en kringlooptuinieren ligt.

20
mei
2019

De nieuwe blauwe zak: wat moet je weten

Vorige week kregen inwoners van de 15 gemeenten van MIROM een infobrochure in de brievenbus over de nieuwe blauwe zak. Vanaf 1 juni wijzigen de sorteerregels en mogen alle plastic verpakkingen in de PMD-zak. Dus niet enkel plastic flessen en flacons, maar ook champignonbakjes, botervlootjes, yoghurtpotjes, bloembakjes, plastic zakjes en folies.