01
dec
2020

Zo lang blijft een mondmasker in de natuur

De afbraaktijd van een wegwerpmondmasker? Oneindig. Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat vergaat eigenlijk nooit helemaal.

27
nov
2020

Test je frietvetkennis en win een schort

Van 30 november t.e.m. 6 december is er de Week van de Friet en daarna zitten de feestdagen er aan te komen. Aanleiding genoeg dus om eens een frietje of kroketje te bakken. (Het moet ook niet àltijd 100% gezond zijn.) Vergeet alleen niet dat je frituurolie of vet - om gezondheidsredenen - na maximaal 10 beurten moet vervangen.

20
nov
2020

VIDEO Tips van de ophaler en parkwachter

Maandag start de Week van de Afvalophaler & Recyclageparkwachter, een week waarin we die mensen eens in de bloemetjes zetten voor het belangrijke werk dat ze verrichten.

06
nov
2020

Netjes van fruit mogen bij PMD

Dat plastic flessen, potjes, vlootjes, bakjes en zakjes sinds de uitgebreide sorteerregels in de PMD-zak mogen, dat weten de meeste mensen intussen al. Maar van sommige verpakkingen is het minder bekend dat ze in de blauwe zak mogen. Netjes is er daar eentje van. Ze komen in bijna elk huishouden voor en worden gebruikt om citroenen of appelsienen in te verpakken, maar ook aardappelen, uien, knoflook of sjalotjes bijvoorbeeld.

05
nov
2020

Lees de Milieukrant ook online

In de loop van vorige week werd normaal gezien in alle brievenbussen van de gemeenten van MIROM Roeselare onze nieuwe Milieukrant bedeeld. Daarin onder meer aandacht voor enkele misverstanden rond composteren, meer info over onze prototypes van 'compostschermen' en nuttige wist-je-datjes over PMD en tips om je koelkast juist in te delen.

30
okt
2020

Wat met de inboedel na een overlijden?

Het is een gebeurtenis die iedereen zo lang mogelijk hoopt uit te stellen, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: afscheid nemen van een dierbare. Het overlijden van (groot)ouders, tantes of nonkels staat doorgaans gelijk aan een emotioneel moeilijke periode, maar tegelijk komt er ook nog eens heel wat praktisch gedoe bij. Administratie die moet afgehandeld worden, de uitvaart en dikwijls is er ook een woning die moet leeggehaald worden.

27
okt
2020

Openingsuren recyclagepark herfstvakantie

De herfstvakantie komt er aan en voor de schoolgaande jeugd duurt die zelfs nog een beetje langer dan gewoonlijk. Misschien een gelegenheid om nog eens wat werkjes uit te voeren, de garage op te ruimen of afval dat al een tijdje weg moet naar het recyclagepark te brengen. Goed idee natuurlijk, maar houd er rekening mee dat de openingsuren kunnen variëren.

22
okt
2020

Geen groente- of fruitafval op het recylagepark

Met groente- of fruitafval kan je niet terecht op het recyclagepark. Resten van groenten of vruchten bij het groenafval deponeren, is dan ook niet toegestaan, daar horen enkel grasmaaisel, haagscheersel, snoeihout, planten- en bloemenresten thuis.

Heb je appelbomen of perelaars staan en is er teveel oogst? Of zit je met andere overschotten (pompoenen, kolen, noten, kastanjes...) die je kwijt wil? Dan zijn er wel andere oplossingen.

Laat je klusgereedschap geen stof vergaren

De grondstoffen voor elektrisch tuin- en werkmateriaal worden schaarser. En dat kan reële gevolgen hebben voor onze kinderen en kleinkinderen. In onze tuinhuizen, garages en kelders liggen die grondstoffen echter stof te vergaren. Recycleer samen met Recupel voor de volgende generatie.

19
okt
2020

Ben jij bang van een compostvat?

Grote hoogtes, gevaarlijke beesten, de belastingbrief, donkere steegjes of het monster onder je bed… er zijn best veel dingen waar je bang van kan zijn. Maar een compostvat? Moet je daar bang voor zijn? Wij denken van niet, maar toch zijn er mensen die er niet echt durven aan beginnen. En dat terwijl je er nochtans heel wat mee bespaart: restafvalzakken en ritten naar het recyclagepark bijvoorbeeld. Maar moet je nu bang zijn?

16
okt
2020

Gooi nooit nog peuken weg

Wie al eens zwerfvuil opruimt, kent het fenomeen wel: peuken liggen overal en ze zijn verdorie moeilijk op te ruimen. Bovendien zijn sigarettenpeuken dan wel klein, ze zorgen voor heel wat vervuiling. Het duurt jaren eer ze zijn vergaan en dan nog laten ze heel wat chemicaliën achter in de natuur. Eén peuk kan tientallen liters water vervuilen. En er zijn er veel, héél veel. In aantal stuks maken peuken iets meer dan de helft uit van al het zwerfvuil op straat.