19
nov
2019

Tijdens de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter krijgen de ophalers en parkwachters bedankingen en lof toegezwaaid. Dat doet deugd, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en soms krijgen ze helaas wel iets anders toegezwaaid... Bijna 9 op 10 recyclageparkwachters en afvalophalers kreeg het afgelopen jaar te maken met verbale of fysieke agressie. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Interafval.

Daling van agressie op het recyclagepark

Recyclageparkwachters en afvalophalers staan dagelijks klaar om ons afval aan te nemen, maar toch komt agressie nog te vaak voor. Een recent geval van agressie in de stad Antwerpen maakte dit nog eens pijnlijk duidelijk. Die agressie is vaker verbaal dan fysiek: zeker één op drie parkwachters of afvalophalers krijgt minstens één keer per week te maken met mensen die hen uitschelden of intimiderende gebaren maken. "Onaanvaardbaar", zegt Paul Macken, voorzitter van Interafval. "Deze mensen doen iedere dag, door weer en wind, hun best om andermans huisvuil op te ruimen of in ontvangst te nemen.  Dat verdient alleen maar respect." Gelukkig is er ook positief nieuws: de meesten krijgen ook regelmatig een compliment.

Het werk van de afvalmedewerkers verdient respect en aandacht. Daarom lanceren VVSG en Interafval, met de steun van OVAM en Fost Plus, voor de vierde keer de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter (18 - 24 november). "Recyclageparkwachters en afvalophalers hebben het schoonste beroep ter wereld. Door hun werk raakt elk gezin vlot zijn afval kwijt. Als zij hun job niet kunnen doen, verandert onze omgeving in een stort en valt er niets te recycleren. Campagnes als deze blijven nodig. Al rekenen we ook op de vriendelijke inborst van de Vlamingen. Een ‘goedemorgen’ of ‘dankuwel’ kost niets en toont dat het werk gewaardeerd wordt", aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Ondertussen blijven gemeenten en afvalintercommunales investeren in de veiligheid en opleiding van hun medewerkers en de vlotte werking van de afvalinzameling.