12
feb
2019

Dikketruiendag vandaag en voor de 15de editie werden de fietsers in de kijker gezet. De fiets verkiezen boven de auto zorgt voor een pak minder uitstoot en dus werden in scholen en bedrijven pelotons van 'klimaatflandriens' gevormd. Leerlingen en/of werknemers werden er aangespoord de auto eens te laten staan en te voet of met de fiets te komen. In onze regio was dat onder meer het geval in de Middenschool en het VTI van Torhout, de Vrije Basisschool in Sleihage, de Kasteeltuin in Gits, De Bever in Beveren-Roeselare, de Sint-Lodewijksschool in Beitem, VGB De Posthoorn in Wevelgem, Sint-Lutgart en VLS SInt-Jozef in Roeselare, De Tweesprong in Handzame, kenniscentrum ARhus in Roeselare en de Vrije Middelbare School in Roeselare.

In die laatste, de VMS in Roeselare, gingen we eens langs. Het doel was om tussen 28 januari en 8 februari 20.000 kilometer bij elkaar te fietsen. Een niet geringe ambitie, temeer daar een pak sneeuw en kou de klimaatflandriens serieus testte op hun doorzettingsvermogen. Maar het vooropgestelde doel bleek nog een makkie, want de 670 leerlingen van de VMS fietsten samen maar liefst 26.594 kilometer bij elkaar.

Een straffe prestatie... en dat zullen de directeurs van de school geweten hebben. Zij hadden beloofd zelf een week lang met de fiets naar school te komen als de doelstelling werd gehaald...