19
okt
2020

Grote hoogtes, gevaarlijke beesten, de belastingbrief, donkere steegjes of het monster onder je bed… er zijn best veel dingen waar je bang van kan zijn. Maar een compostvat? Moet je daar bang voor zijn? Wij denken van niet, maar toch zijn er mensen die er niet echt durven aan beginnen. En dat terwijl je er nochtans heel wat mee bespaart: restafvalzakken en ritten naar het recyclagepark bijvoorbeeld. Maar moet je nu bang zijn?

“OH NEEN, dat monster ontsiert mijn tuin!”

Vind je een compostvat niet mooi voor in je tuin? Heb je niet zo’n grote tuin en vrees je dat dat groene vat alle aandacht wegtrekt van je mooie bloemenperkje, frisgroene gazon of bloeiende moestuin? Dat hoeft geen probleem te zijn. Als je het zicht op een compostvat niet mooi vindt, kan je die makkelijk afschermen met de juiste beplanting. Of misschien kan jij wel genieten van een primeur: je eigen compostscherm op kosten van MIROM Roeselare! *

“AAAAAH…. Er zitten vieze beesten in dat vat!”

In een compostvat zitten inderdaad kleine, wriemelende beestjes. Wormpjes, duizendpoten en andere diertjes. Die zijn ook nodig, want zij zorgen er voor dat je groente-, fruit- en tuinafval wordt omgetoverd tot waardevolle compost. Maar ze zijn onschadelijk, brengen geen ziektes over en geloof ons: ze blijven liefst IN het vat.

“BAH… Dat ding stinkt!”

Al eens je neus in een goed werkend compostvat gestoken? Dan heb je gemerkt dat compost eigenlijk niet stinkt. Zorg dat de verluchting oké is, dat je er wat droog materiaal aan toevoegt en gooi er niks in dat er niet in thuishoort, dan zal je geen geurhinder ondervinden.  Compost is een natuurlijk materiaal en dat heeft inderdaad een geur, maar die benadert eerder een herfstige bosgeur dan die van een stinkende vuilniszak. Er zijn mensen die daarvoor zo’n dennenboompje in de auto hangen.

“NEEEEE, daar gaat mijn schaarse vrije tijd!”

Bang dat je voortaan elke week wat uurtjes zal moeten vrijmaken als je begint? Niet nodig. Je installeert je vat of bak correct (goeie plek, voldoende zon, verluchting onderaan en een laag hakseling op de bodem) en daarna kost het je amper nog tijd. Gewoon vullen met composteerbaar materiaal (in plaats van afval naar de afvalzak te brengen), regelmatig eens 5 minuutjes beluchten en klaar. Na een jaar kan je de onderste laag compost oogsten.

Toon dat jij niet bang bent: