27
jul
2020

 

Maandag werd Sandra Vanlerberghe uit Oostnieuwkerke letterlijk in de bloemetjes gezet door ondervoorzitter Erik Verbeure van MIROM Roeselare en medewerker Stefan Seys. Aanleiding daarvoor was het afleveren van de tuinafvalbak waarin Sandra voortaan grasmaaisel, snoeisel en andere tuinafval kwijt kan. Sandra’s gloednieuwe tuinafvalbak is immers het tienduizendste exemplaar in de regio: een mooie mijlpaal.

In september 2000, bijna 20 jaar geleden, startte MIROM – toen nog IVRO – met de ophaling van tuinafval aan huis. Die ophaling van tuinafval is een van de pijlers die er voor heeft gezorgd dat er tegenwoordig amper nog tuinafval terug te vinden is in de restafvalzak. De andere pijlers zijn thuiscomposteren en de inzameling van tuinafval op de recyclageparken.

Gedurende de voorbije twee decennia is het aantal gezinnen dat gebruik maakt van deze dienstverlening, telkens gestaag gegroeid. In het begin waren er zo’n 900 klanten, vooral gezinnen uit Roeselare zelf. Tegenwoordig is Roeselare nog goed voor 10% van de tienduizend exemplaren. De rest staat in de andere 11 gemeenten aangesloten bij MIROM Roeselare én in de drie gemeenten van MIROM Menen.

De ophalers van Renewi uit Kortemark komen de tuinafvalbakken ledigen, alles samen goed voor ruim 4.000 ton opgehaald tuinafval in 2019. In totaal werd trouwens meer dan 21.000 ton tuinafval ingezameld door MIROM Roeselare, het grootste deel nog altijd op de recyclageparken. Het tuinafval wordt daarna door een gespecialiseerde firma gecomposteerd, zodat het eindproduct kan gebruikt worden om weer sier- en moestuinen te verfraaien.

Aantal aanvragen verdubbeld

Dat de kaap van 10.000 nu al werd gerond, is wel opmerkelijk. In 2019 noteerde MIROM Roeselare 440 bijkomende klanten, dit jaar zijn dat er nù al 1.127. Naar een oorzaak is het niet ver zoeken. Toen eerder dit jaar werd opgeroepen om massaal ‘in ons kot’ te blijven en iets later de recyclageparken eerst gesloten werden en het er daarna soms druk was door de Coronamaatregelen, bleek de ophaling van tuinafval een perfecte oplossing. Voor PMD, papier & karton en bvb. glas waren er al alternatieven om een bezoek aan het recyclagepark te schrappen of uit te stellen, een tuinafvalbak bij je thuis zorgt ervoor dat je ook een rit kan uitsparen als je je gras hebt gemaaid of de haag hebt geschoren.

Die afweging maakte ook Sandra uit Oostnieuwkerke, en omdat ze 10.000ste was, kreeg ze daar uitzonderlijk nog een mooi boeketje bij. Een boeketje dat ze dan - eens uitgebloeid – gerust in haar nieuwe tuinafvalbak mag deponeren.

Ook interesse om voortaan tuinafval aan huis te laten ophalen? Bij aanvraag kies je voor een rolcontainer van 180 of 240 liter en voor een ophaalritme van 24 of 35 beurten. Voor mensen met een hele grote tuin zijn er ook containers van 1.000 liter.

>> Meer info: www.mirom.be/tuinafval