16
jul
2021

Volgende week starten de Olympische Spelen in Tokyo, maar de voorbije weken gingen we bij MIROM op zoek naar de sorteerkampioen. Wie weet wat waar hoort, wie kent de kneepjes van het sorteervak? In een voorronde konden alle inwoners van de MIROM Roeselare-gemeenten hun kennis testen met 25 (soms best moeilijke) vragen. Dat leverde begin deze week 12 kampioenen op, stuk voor stuk supersorteerders met een hoge score, eentje voor elke gemeente: Kelly uit Gits, Annick uit Houthulst, Michèle uit Koekelare, Karolien uit Kortemark, Benjamin uit Langemark-Poelkapelle, Björn uit Lichtervelde, Rübn Rigole uit Moorslede, Martijn uit Roeselare, Nadine uit Staden, Davy uit Torhout, Marijke uit Wingene en Christine uit Zonnebeke.

Die 12 gemeentelijke kampioenen namen donderdagavond deel aan een live finale. In een onderlinge (maar online) strijd, kregen ze nog eens 20 vragen voorgeschoteld. Waar hoort aluminiumfolie thuis? Wat is de juiste volgorde in het recycleren van papier & karton? Hoeveel kost een PMD-zak ook alweer? Parate kennis was belangrijk, maar snel antwoorden evenzeer. 

De strijd bleef bijzonder spannend tot op het einde, maar uiteindelijk mocht Björn Colpaert (Lichtervelde) zich tot Sorteerkampioen van 2021 kronen. Hij stond een groot deel van de quiz aan de leiding, maar kreeg wel fel weerwerk van de kandidaten uit Koekelare (zilver) en Moorslede (brons). Ook Hooglede, Torhout en Staden deden lang mee voor de prijzen. De winnaar krijgt een bon van sponsor Kudzu t.w.v. 100 euro. De kandidaten uit Koekelare en Moorslede krijgen elk een bon van 50 euro en de overige 9 gemeentelijke kampioenen mogen ook voor 20 euro gaan shoppen op www.kudzu.be. 

Sorteerkampioen 2021: "Ook nog bijgeleerd"

De eerste Sorteerkampioen is dus Björn Colpaert (41) uit Lichtervelde. Björn werkt voor Goed (de vroegere thuiszorgwinkel), is gehuwd en papa van drie kindjes. En zoals het een sorteerkampioen betaamt, zit sorteren en afval vermijden wel in het dna. "Mijn vrouw en ik proberen thuis goed te sorteren en ook de kinderen zijn zich er van bewust", vertelt Björn. "Ze zijn ook Mooimakers en trekken er regelmatig op uit om afval in de buurt op te ruimen." Het kampioenschap zelf vond Björn leuk om doen én interessant. "Ik heb wel heel de nacht nog liggen sorteren", lacht hij. "Maar ik heb ook nog bijgeleerd. Dat medicijnblisters in het restafval thuishoren bijvoorbeeld. Voor de voorronde had ik een en ander opgezocht en speciaal voor de finale had ik me toch wat voorbereid. Zo had ik nog eens opgezocht hoeveel de vuilniszakken ook alweer kosten. Een goeie zet, gezien de vraag over de PMD-zak. Ik stond er wel alleen voor, want mijn vrouw was nog niet thuis voor de finale en de kindjes had ik strategisch weggestuurd. (lacht)" 

Een terechte winnaar dus, en iemand die het spelletje ook in de vingers had. "'k Heb het nog gezegd aan m'n vrouw, 't was echt een quiz voor mij", aldus Björn. "Toen ik na een paar vragen aan de leiding stond, wilde ik het uiteraard ook niet zomaar meer afgeven. Als ik aan iets meedoe, wil ik dan ook graag winnen hé."

De uitslag:

 1. Lichtervelde (15.891 ptn)
 2. Koekelare (14.707 ptn)
 3. Moorslede (14.574 ptn)
 4. Hooglede (14.504 ptn)
 5. Torhout (14.466 ptn)
 6. Staden (14.277 ptn)
 7. Houthulst (13.540 ptn)
 8. Wingene (12.622 ptn)
 9. Roeselare (12.405 ptn)
 10. Kortemark (12.158 ptn)
 11. Langemark-Poelkapelle (9.919 ptn)
 12. Zonnebeke (7.674 ptn)