12
sep
2019

Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en VVSG, lanceert van 30 september tot 6 oktober voor de derde keer de 'Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort'. Tijdens die week wordt er door lokale besturen, politiezones en Vlaamse instellingen extra op ingezet om overtreders aan te spreken & alternatieven voor te stellen en om overtreders te beboeten. Positieve acties van burgers die te maken hebben met zwerfvuil en sluikstort kunnen op extra waardering rekenen.

   

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat afval achterlaten op openbaar domein niet zomaar kan, door mensen er op aan te spreken, hen te wijzen op foutief gedrag en zichtbaar op te ruimen. Zwerfvuil en sluikstorten kosten de lokale en andere overheden immers heel veel geld. Geld dat veel beter en nuttiger kan besteed worden. Bovendien is de milieu-impact niet gering, onder meer door de plastic soep of zwerfvuil dat via het veevoeder elk jaar slachtoffers eist bij koeien. Het is ook een problematiek die burgers stoort. Het zorgt voor frustratie bij wie het goed doet en draagt bij aan een onveiligheidsgevoel.

Vanuit MIROM en de bij ons aangesloten gemeenten onderschrijven we dit initiatief en ook in onze regio wordt er dus extra ingezet op de handhaving. Tijdens de week van 30 september tot 6 oktober, maar eigenlijk ook het hele jaar door. Naast sensibilisering en ondersteuning van Mooimakers zetten we immers ook in op camera's in alle gemeenten die bij MIROM zijn aangesloten. Op die manier kunnen overtreders die zwerfvuil of sluikstort achterlaten ook effectief betrapt, herkend en beboet worden. Of ze dan een blikje op straat gooien, een zetel dumpen in de gracht of huishoudelijk afval achterlaten bij een glasbol.