11
feb
2021

Het is deze week bibberen, met dagen na elkaar temperaturen onder 0. Op sommige plaatsen is het stoken om het huis of bedrijf enigszins aangenaam te houden, maar de klanten van het warmtenet van Roeselare kunnen op beide oren slapen: hun verwarming kan het vlotjes aan en het water uit de kraan is even warm als anders. Met dat warmtenet stuurt MIROM Roeselare warm water (110 °C) door ondergrondse buizen naar bedrijven, organisaties, appartementen en huizen in heel Roeselare, tot zo'n 4 km ver.  Goed voor elke zes uur een olympisch zwembad gevuld met warm water.

Het water wordt in onze installatie opgewarmd met de restwarmte van onze verbrandingsinstallatie, dus met de energie die vrijkomt bij het verbranden van het huisvuil. Door de vriestemperaturen merken we bovendien dat de warmtevraag toeneemt. "We stellen vast dat er ongeveer een derde meer vermogen door geleverd wordt", aldus Jelle Rabaut, diensthoofd van het warmtenet bij MIROM Roeselare. "Deze week hebben we ook gedurende drie dagen extra warmte geleverd aan de serres hier naast ons, tijdens de dalmomenten dat er elders minder warmte nodig was. Op die manier hebben we gedurende drie dagen 100 % warmterecuperatie genoteerd. Dus niets ging verloren."

Dit betekent overigens niet dat de maximumcapaciteit van het warmtenet zelf is bereikt, daar zit nog veel marge op. "Binnenkort wordt de firma Prosafco aangesloten en later dit jaar mogelijk ook nog de dakserres van Agrotopia", aldus Jelle. "En dan volgen nog Bel-Fort en de Roelevard, over andere projecten wordt er nog onderhandeld. We zitten zo bijna aan 400 'klanten'. Daar zitten 341 huishoudens bij, met name de bewoners van de 50 woningen op Licht & Ruimte, en appartementsbewoners van onder meer Het Laere, De Poorterij en Residentie De Zilverberg. En dan zijn er nog een kleine 50 'niet-huishoudelijke' klanten. Vaak grotere gebouwen van scholen, bedrijven en diensten. Woonzorgcentrum De Waterdam bijvoorbeeld, de VMS en de Burgerschool en De Spil."

En de Expohallen. Wie zich binnenkort laat vaccineren, zal dit dus kunnen doen in de aangename warmte van het warmtenet", besluit Jelle.