20
nov
2019

Deze ochtend een helikopter boven delen van Roeselare zien cirkelen? Dat kan. Meer nog, wij weten daar meer over.

De vlucht had alles te maken met ons warmtenet. Met dat warmtenet (een ondergronds buizennetwerk), brengen wij met de restwarmte van onze verbrandingsinstallatie schone energie tot bij woningen, bedrijven, scholen en organisaties. Onder meer AZ Delta, De Spil, het zwembad, MSKA, de VMS, de Burgerschool en verschillende appartementsblokken genieten zo van verwarming en warm sanitair water. 

Tijdens de helikoptervlucht werd vandaag een infrarood scan genomen van het oudste gedeelte van ons warmtenet. De eerste buizen werden in 1986 al aangelegd en door zo'n scan kunnen we nagaan of de leidingen nog in goeie staat zijn. Indicaties op de beelden kunnen aangeven waar er op termijn een risico op lekken bestaat. Op die manier kunnen we opsporen waar er preventief onderhoud nodig is, zodat het niet tot een lek komt. 

Zo'n vlucht wordt in principe jaarlijks uitgevoerd. Voorwaarden zijn dat het koud en droog is... en dat de agenda's van alle betrokkenen last minute op elkaar kunnen worden afgestemd. Vandaag waren alle omstandigheden optimaal en werd er een succesvolle scan uitgevoerd. 

  • Benieuwd naar de verhalen van de gebruikers van ons warmtenet? Lees ze hier