02
okt
2019

Recupel, de vzw die in België verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektr(on)ische apparaten en lampen, lanceert een nieuwe inzamelcampagne in West-Vlaanderen. Samen met Focus & WTV spoort Recupel alle West-Vlamingen aan om zoveel mogelijk oud of kapot elektro in te zamelen tot en met 25 oktober. Elke week maken deelnemers kans op een geschenkbon van de Kringwinkel ter waarde van 50 euro. De hoofdprijs is een exclusieve rondleiding bij Focus & WTV, gevolgd door lekkere koffie en zoetigheid in een gezellige koffie- en chocoladebar.

 

10 ongebruikte apparaten per gezin

In 2018 zamelde elke Belg 10,3 kilogram oud of kapot elektro in. Op die manier werd er meer dan 117.000 ton elektro op een correcte en veilige manier verwerkt. Met dit inzamelresultaat behoort België tot de wereldtop, maar het kan steeds beter. Zo heeft een Belgisch gezin gemiddeld 77 elektrische apparaten in huis, waarvan er 10 niet meer gebruikt worden. Die apparaten liggen stof te vergaren, terwijl ze heel wat waardevolle grondstoffen bevatten die, na een correcte recyclage, opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Als je weet dat er tot 50x meer waardevolle metalen en mineralen in elektrische apparaten zitten dan in ertsen uit de mijnen, dan is het zeker de moeite waard om die toestellen binnen te brengen bij Recupel.

Werkt je toestel nog, breng het dan naar de Kringwinkel. Kapotte toestellen kunnen binnengebracht worden in het recyclagepark of in de RecyclePunten die terug te vinden zijn in supermarkten of doe-het-zelfzaken. Koop je een nieuw toestel, dan kan je je oude, soortgelijke toestel meegeven aan de handelaar.

Maak een selfie en win

Om alle West-Vlamingen een extra duwtje in de rug te geven, lanceren Recupel en Focus & WTV een inzamelwedstrijd. Wie een elektrisch of elektronisch toestel binnenbrengt in één van de inzamelpunten van Recupel én een leuke selfie maakt met zijn of haar toestel, maakt kans op een leuke prijs. Elke week schenkt Recupel een geschenkbon van de Kringwinkel ter waarde van 50 euro aan de deelnemer met de leukste selfie van die week. Wie de allerleukste foto instuurt tijdens de volledige actie (tot en met 25 oktober), wint een exclusieve rondleiding bij Focus & WTV, gevolgd door lekkere koffie en zoetigheid in een gezellige koffie- en chocoladebar.