12
mrt
2020

Het is niet de meest courante vraag tijdens de Corona-crisis, maar ook vanuit MIROM Roeselare willen we correcte informatie verspreiden. Op de vraag of het virus zich via afval kan verspreiden (bvb gebruikte zakdoekjes of blikjes) kunnen we jullie evenwel geruststellen.

Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.

Er is dus geen groter risico om met het virus in contact te komen als je bijvoorbeeld zwerfvuil opruimt, al blijven de gebruikelijke hygiënische en veiligheidsvoorschriften natuurlijk wel geldig: draag handschoenen en gebruik een prikstok.

Voorts gelden natuurlijk vooral alle adviezen die vanuit de overheid werden gecommuniceerd. Vertoon je ziekteverschijnselen? Snuit je neus en nies in een papieren zakdoekje dat je vervolgens meteen in een afgesloten vuilnisbak deponeert. En was sowieso regelmatig je handen, dus ook als je zwerfvuil hebt opgeruimd.