16
mrt
2021

Afvalintercommunale MIROM Roeselare groeit en kreeg er de voorbije jaren heel wat opdrachten bij. Ook de toekomst brengt extra werk op de plank om het afval- en milieubeheer in de regio klaar te stomen voor de komende decennia. Daarom nam MIROM de voorbije twee jaar zo’n 20 nieuwe medewerkers in dienst en er volgen nog vacatures. Onze gebouwen barsten dan ook – gelukkig niet letterlijk – uit hun voegen en dus ondergaat onze site een stevige metamorfose, met onder meer ruimte voor zo’n 40 administratieve medewerkers. Er komt een gloednieuw kantoorgebouw, we renoveren het bestaande gebouw en pakken ook de terreinen aan.

MIROM Roeselare staat voor duurzame oplossingen voor de toekomst en onze nieuwe thuis zal daar logischerwijs een voorbeeld van zijn: zowel op vlak van materalen, technieken als energie.

De eerste werken begonnen eind 2020 al. Toen verdween met een deel van de publieksparking ook de vertrouwde grijper aan de voorzijde van de site. Op die locatie werden deze week de nieuwe weegbruggen voor de aanvoer van het huishoudelijk afval geïnstalleerd. Meteen een aanvang voor ‘de grote werken’.

Van 10 miljoen naar 0

Een van de grootste wijzigingen zal zich grotendeels ondergronds afspelen, want MIROM maakt serieus werk van het waterbeheer op de site. Als industriële installatie gebruiken we momenteel zo’n 10 miljoen liter leidingwater per jaar. De ambitie is om dit te herleiden tot quasi nul, waarbij we enkel nog wat water uit de kraan gebruiken om te drinken. Er komt een bijkomende regenwaterput van maar liefst 260.000 liter en we gaan alle bekende technieken toepassen om dit regenwater maximaal te filteren, zodat we het zo breed mogelijk kunnen inzetten. Ook het afvalwater wordt verzameld in een grote tank en zal intern maximaal terug ingezet worden in het proces.

Koelen met warmte

Als hart van het warmtenet dat huishoudens, openbare gebouwen, serres en bedrijven in Roeselare van schone energie voorziet (dankzij de restwarmte van de verbrandingsoven), krijgt ook het thema energie uiteraard veel aandacht. De nieuwe kantoren zullen logischerwijs verwarmd worden met het warmtenet, maar… ook gekoeld ! Het water van 110 °C van ons warmtenet dat zorgt voor verwarming, kan via een speciale installatie ook omgezet worden in koud water waarmee we de burelen ook ecologisch kunnen koelen. We willen deze technologie in de eigen kantoren demonstreren in de hoop dat in de toekomst ook warmteklanten deze keuze zullen maken. Door betonkernactivering kunnen we de temperatuur optimaal regelen: koel bij een hittegolf en aangenaam warm als het vriest. Met de ORC-installatie voorzien we ook zelf in onze stroom, er komen PV-panelen en laadpalen voor elektrische wagens en fietsen. En onze inrit zullen we ijsvrij kunnen houden met restwarmte in plaats van strooizout in te zetten.

De verbrandingsinstallatie en de werking & dienstverlening van MIROM Roeselare blijven tijdens de werking overigens voortdurend operationeel. Het is de bedoeling dat de nieuwe kantoren gebruiksklaar zijn in de tweede helft van 2022. Het volledige project, inclusief de renovatie, is dan een jaartje later voorzien: net op tijd voor onze 50ste verjaardag in 2023.