26
jan
2022

Vorige week werden de nieuwe 'slimme' inzamelunits van Bebat voorgesteld. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, mocht het startschot geven. De batterijmarkt wordt steeds complexer door de veelheid aan toepassingen met batterijen, die zelf ook steeds groter en krachtiger worden (zoals allerlei e-mobilitytoepassingen voor elektrische fietsen en steps). Bebat past daarom momenteel haar inzamelstrategie aan en investeert in innovatieve telemetriesystemen om de inzameling en ophaling van lege batterijen te optimaliseren en automatiseren. Onder meer dankzij haar gepatenteerde nieuwe technologie, maakt Bebat Vlaanderen klaar voor een nieuw hoofdstuk in batterij-inzameling en recyclage.

Met grote batterijen, zoals die van een elektrische fiets of step, kan je dezer dagen enkel nog op je recyclagepark terecht. Dat werd onder meer duidelijk door de nieuwe inzamelkubus die eerder in de zomer werd verdeeld en dankzij de aangepaste inzamelunits die momenteel bij de gekende inzamelpunten worden geïnstalleerd. Die aanpassing kwam er omwille van het snel groeiende volume lege batterijen dat jaarlijks via Bebat wordt verwerkt. De Vlaming is immers kampioen in het inzamelen van lege batterijen. In 2020 werd er in Vlaanderen maar liefst 2.260 ton lege batterijen ingezameld. Door dit voorbeeldige inzamelgedrag en om de evolutie van de batterijmarkt vanuit inzameloogpunt goed te kunnen opvangen, nam Bebat enkele belangrijke stappen in haar inzamelbeleid. 

Vlaams minister van Omgeving Demir bracht vorige week een bezoek aan het sorteercentrum van Bebat in Tienen. De minister kreeg onder meer een demonstratie van de slimme inzamelunits met verkleinde inwerpopening. Deze worden uitgerust met hoogtechnologische telemetriesystemen waardoor de ophaling van volle inzamelunits automatisch wordt geregeld en Bebat minder kilometers moet rijden om evenveel in te zamelen.

Daarnaast werden ook de gloednieuwe ASP-units gedemonstreerd voor de veilige opslag van grotere batterijen die niet in de klassieke inzameltonnen passen. Een oplossing die onbestaand was op de markt en door Bebat ontwikkeld en gepatenteerd werd. Alle recyclageparken in België, dus ook die van MIROM Roeselare, werden de voorbije maanden met deze nieuwe inzamelunit uitgerust. Bebat stelt deze inzamelunits ook ter beschikking van bedrijven en ontwikkelt momenteel specifieke inzamelunits voor EV batterijen.

"Batterijen spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Denk maar aan de batterij van een elektrische fiets of step," aldus minister Demir. "Dankzij de nieuwe technologieën van Bebat zullen ook grotere batterijen in de toekomst efficiënt en veilig kunnen worden ingezameld om ze te recycleren en een nieuw leven te geven. Op die manier blijven we ook de komende jaren de afvalberg verkleinen, zorgen we voor gezonde lucht in Vlaanderen en worden we stap voor stap minder afhankelijk van de import van belangrijke materialen uit het buitenland. De huidige energiecrisis leert ons dat import uit het buitenland vaak kwetsbaar en onzeker is. Met elke batterij die we inzamelen, ontmantelen en lokaal hergebruiken, houden we de kostprijs van heel wat producten voor alle Vlamingen beheersbaar."