23
sep
2019

Zondag organiseerde Recupel een 'phone funeral' in kapel Les Brigittines in Brussel. Tijdens deze ludieke uitvaart, onder leiding van ceremoniemeester Bert Kruismans, bracht een 80-tal aanwezigen een laatste groet aan hun dierbare toestel alvorens het in een telefoonkist te plaatsen. Het gospelkoor herinnerde de aanwezigen aan die o zo herkenbare ringtunes. Enkele influencers deelden enkele pakkende herinneringen. Na de uitvaart werd nagekaart tijdens een koffietafel.

Een symbolische actie, want meer dan 3,2 miljoen ongebruikte mobiele telefoons slingeren rond in onze Belgische huishoudens. Amper 8% ervan wordt gerecycleerd. Dit percentage is te laag, want een gsm zit boordevol waardevolle materialen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe gsm’s of andere apparaten. Een van de voornaamste redenen voor het niet afdanken van de gsm is de sentimentele waarde. Een smartphone staat vol met herinneringen en foto’s. . Nochtans kunnen foto's makkelijk overgezet worden en worden oude gsm's in een schuif eigenlijk zelden nog 'bekeken'.

Grondstoffen hergebruiken

“We willen meer gsm’s inzamelen, maar voor ons is het ook belangrijk dat het algemeen bewustzijn over dit thema groeit", licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe. "Hoe meer toestellen we inzamelen, hoe meer grondstoffen we opnieuw kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat we steeds minder klassieke mijnbouw nodig hebben. Urban mining is niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor de maatschappij. Denk maar aan landen zoals Congo waar kobalt, aanwezig in de batterij van een gsm, in vaak mensonwaardige omstandigheden wordt ontgonnen."