12
apr
2019

Gediflora is een van de enige aansluitingen buiten het grondgebied van Roeselare. Het Oostnieuwkerkse familiebedrijf (bekend van de Belgian Mums) was er al bij van in het begin en liet enkele jaren geleden ook de nieuwe gebouwen aansluiten. “We hebben altijd sterk geloofd in dat verhaal”, vertelt David Daenens, die samen met zijn echtgenote Elien Pieters (derde generatie aan het roer) het bedrijf runt. Gediflora kweekt en veredelt chrysanten en levert intussen in meer dan 40 landen. Eerder dit jaar won het bedrijf nog een prestigieuze prijs als ‘International Grower of the Year’.

Eigenlijk verwondert het me dat er nog niet meer mensen of bedrijven mee bezig zijn

De eerste site was inderdaad al aangesloten in de jaren tachtig, maar toen er in 2011 uitbreidingsplannen waren aan de overkant van de straat, werd er gepolst of de buizen van het warmtenet ook naar daar konden doorgetrokken worden. In 2013 was de uitbreiding een feit. “Voor ons is die aansluiting op het warmtenet heel interessant”, vertelt David. “De investering was tamelijk groot, maar finaal is het zeer rendabel. En de terugverdientijd valt geweldig goed mee! Eigenlijk verwondert het me dat er nog niet meer mensen of bedrijven mee bezig zijn.”

Met het warmtenet bespaart Gediflora meer dan 600 ton CO2 per jaar, daarmee kan je ongeveer 93 keer ‘op en af’ naar Australië vliegen. Gediflora beschikt wel nog over zware verwarmingsketels op gas, maar die zijn cruciaal als back-up voor de koudste periodes van het jaar. “Het warmtenet voldoet voor 90 à 95% aan onze warmtevraag”, legt de medezaakvoerder uit. “Zeer onderhoudsvriendelijk, goed voor het milieu, niks dan voordelen eigenlijk. We proberen daar een beetje een rolmodel in te zijn. Soms bemerk ik zelfs enige jaloezie bij collega’s uit andere regio’s, waar een aansluiting op een warmtenet niet kan. (lacht)”

En dat probeert Gediflora ook in andere aspecten door te trekken. “Het draait meer en meer om het milieu”, stelt ook David Daenens immers vast. “We letten dus ook op verpakkingen en hebben heel wat zonnepanelen liggen. en ik ben ook aan het bekijken of er mogelijkheden zijn voor batterijopslag. Daarnaast kijken we ook voor waterrecuperatie. We werken onder meer met containervelden. Al het water dat daarop valt, en da’s zo’n 5.500 m², wordt gerecycleerd en naar een drainput afgevoerd. Die voorraden hergebruiken we om de planten te bewateren.”

Ook de zaakvoerders en het personeel stappen overigens mee in het duurzame verhaal. “Je kan niet alles doen”, zegt David. “Zo moeten we nu eenmaal soms het vliegtuig op voor de job. Maar we letten wel op andere dingen. We hebben nu gerecycleerde waterflessen en een watersysteem in de refter bijvoorbeeld. En op 5 oktober organiseren we voor het eerst onze Mum Run, een loopevenement hier op onze site. De opbrengst daarvan gaat ook nog een goed doel.”