08
mrt
2019

Heel wat bouwprojecten de voorbije jaren in Roeselare, maar een die misschien het meest in het oog sprong was Het Laere van Matexi. Het complex van woningen, appartementen en winkelruimte in het hart van de stad zette zich in de markt als een groen woonproject aan het Noordhofpark.

Een van die appartementen is intussen al anderhalf jaar de nieuwe thuis van Roland en Nicole Van Hove. “Wij woonden in Gullegem, maar het was altijd het plan om eens we met pensioen zouden gaan in de stad te gaan wonen”, legt Nicole uit. “Dat kon Roeselare zijn, maar ook Kortrijk, Diksmuide of nog een andere stad. Uiteindelijk waren we overtuigd van het project van Het Laere. Het is dichtbij het centrum en alles is goed te doen te voet of met de fiets. Waarom net Roeselare? De mentaliteit is hier iets beter dan in Kortrijk. (lacht)”

"Ik dacht dat ik koud ging hebben, maar die vrees bleek ongegrond"

Natuurlijk lieten Nicole en Roland zo wel buren en vrienden achter in Gullegem. “Dat is waar. Het eerste jaar was dan ook erg druk”, bekent Nicole. “Tegen dat iedereen eens was komen kijken. Maar ’t is nu ook de andere kant van de wereld niet hé.”

Met Het Laere kozen Nicole en Roland natuurlijk voor een uitgesproken energiezuinig project. Zonnepanelen, isolerend glas, vloerverwarming en… aangesloten op het warmtenet. Waren Roland en Nicole vertrouwd met het fenomeen van een warmtenet? “We wisten op voorhand wat het was, maar ik was eerlijk gezegd een beetje bang”, geeft Nicole toe. “Ik dacht dat ik koud ging hebben. Maar neen, ik heb tot nu toe nog geen koud gehad. Meer nog: in de slaapkamer - waar het niet verwarmd wordt - is het nog altijd 18 graden.”

Worden Nicole en Roland er soms op aangesproken, op hun ervaringen met het warmtenet? “Eigenlijk wel ja”, vertelt Nicole. “De meeste mensen die op bezoek komen, vragen er wel eens naar. En dan kunnen we enkel vertellen dat we daar erg tevreden over zijn. Over de afrekening ook ja, die vonden we ook interessant. (lacht)”