12
mrt
2019

De Vrije Middelbare School is een van de secundaire scholen in Roeselare die is aangesloten. 670 leerlingen en hun leerkrachten genieten zo ook van schone warmte. We hadden een babbel met Laura Verhoyen (6WW), Wout Degryse (6 MTWe) en Siebe Vandevoorde (6HB). Die laatste heeft trouwens een speciale band met ons warmtenet: een jaar of drie geleden mocht hij als model opdraven in een campagne om het warmtenet bekend te maken. 

"Als je het groen kan doen, dan moet je niet twijfelen: da’s dubbele winst"

Alle drie zijn de leerlingen goed op de hoogte van het bestaan van het warmtenet en hoe het precies werkt. “In het vierde middelbaar zijn we op bezoek geweest bij MIROM, daar kregen we dan uitgebreid uitleg over het project.”  Wout is alleszins overtuigd over het nut van een warmtenet. “Het maakt wel een groot verschil”, vindt hij. “Als je het groen kan doen, met propere energie, dan moet je niet twijfelen: da’s dubbele winst.”

De uitgesproken mening van Wout is geen toeval, hij is een fameuze ‘klimaatspijbelaar’. Er is evenwel geen risico dat hij dat gewoon doet ‘om wat les te skippen’. De leerlingen zaten al samen met de directie en leerlingenbegeleiders en het blijft ook niet bij enkel meestappen in de betogingen, er wordt ook tijdens en na de schooluren aandacht aan besteed. “Als je als persoon iets wil veranderen, dan moet je sowieso bij jezelf beginnen”, vindt Wout. Mooi, maar wat gaan die jongeren dan zélf eigenlijk veranderen aan hun gedrag?! “Ik heb besloten dat ik vegetariër ga worden”, zegt Wout. “Ik eet al niet veel vlees meer, maar ik wil volledig vegetarisch proberen te leven. Wat er het moeilijkste wordt om te laten? Een goeie entrecôte! (lacht).”

Ook Siebe blijft niet bij de pakken zitten. “Wij zijn er thuis sowieso al heel hard mee bezig”, vertelt hij. “De lichten niet zomaar laten branden, een compostbak in de tuin, minder plastic… noem maar op. Mijn mama is juf en gebruikt bijvoorbeeld plastic doosjes van fruit in de klas.” Composteren doen ze ook bij Laura thuis en zij gebruikt steevast en herbruikbare fles als ze gaat sporten. Haar broer neemt evenwel voor elke training een nieuwe plastic fles mee… Een bewijs dat natuurlijk nog niet àlle jongeren ‘mee’ zijn in het verhaal. Is het soms frustrerend? Of lastig? “Ik heb nog wel vriendinnen die dan reageren en zich afvragen of het eigenlijk wel iets uithaalt als ze iets doen”, zegt Laura. “Maar als iedereen zo denkt, gaat het helemaal de verkeerde kant uit natuurlijk.”

“Ik merk wel dat leeftijdsgenoten er wel meer en meer mee bezig zijn”, vertelt Siebe. “Drie vierden lijkt me echt wel bezig met het klimaat. Ik denk dat er een sleutelgeneratie zit aan te komen.” Wout ziet daar ook de manier in om écht iets te veranderen. “Wij zijn een belangrijke pion op het schaakbord. Als wij niet meer zomaar meedoen, dan moéten ze wel luisteren.”

En tot slot: hoe zit dat nu met die festivaltentjes? Het lijkt hét argument dat steevast terugkeert in de discussies rond klimaatspijbelaars: ‘ze’ komen op straat, maar ‘ze’ laten dan wel rommel en tentjes achter op de festivalweide. Eerlijk zijn hé, hoe zit dat daarmee? “Eerlijk? Ik heb er na het festival eentje meegenomen die was blijven staan”, lacht Wout. “Ze was in goeie staat en het leek me zonde om die achter te laten!”

Intussen blijven de leerlingen niet bij de pakken zitten. Vrijdag is er de grote staking voor het klimaat en dan willen ze ook met zoveel mogelijk (Roeselaarse) jongeren naar Brussel te krijgen. Wout zette z'n schouders zelfs onder 'Youth for Climate Roeselare' om met een crowdfunding 100 leerlingen op de trein naar de hoofdstad te krijgen