03
apr
2019

Nadat de muziekschool van Roeselare (tegenwoordig STAP) als een van de eerste gebouwen op ons warmtenet werd aangesloten, volgde bij de bouw ervan ruim 20 jaar geleden ook cultuurcentrum De Spil. De voorbije jaren genoten personeel, toeschouwers en ook artiesten er volop van de aangename warmte aangeleverd vanuit onze verbrandingsinstallatie. Eén van die artiesten is comedian en Jens Dendoncker, intussen ook bekend van het vtm-programma ‘Hoe zal ik het zeggen?’. Hij trad op 21 februari op in de Schouwburg, samen met kompaan Jeroen Verdick, en wij gingen even horen ‘of ie het wel lekker warm had’.

Voor Jens Dendoncker was het optreden in De Spil geen primeur. “Ik speelde hier nog in de kleine zaal, onder meer samen met David Galle, maar tot dusver nog nooit in de Schouwburg met mijn eigen programma”, aldus de comedian. Dat De Spil verwarmd wordt met restwarmte van een verbrandingsoven, wist hij nog niet. “Maar ik ken het concept van een warmtenet wel. En ik vind het sowieso een goeie zaak”, aldus Jens. “Het is een fantastisch idee.

"Het is bijna een schande dat het zo waanzinnig stil blijft in Brussel"

De van oorsprong Zwevegemse komiek is sowieso wel ‘klimaatbewust’ en probeert dat ook uit te dragen. “Supergoods Store was bijvoorbeeld een van de partners voor ‘Hoe zal ik het zeggen?’”, vertelt Jens. “Dat is een kledingketen met vestigingen in Gent en Mechelen die zowel ecovriendelijk als ‘mensvriendelijk’ werkt. De arbeiders die de kleren maken krijgen daarvoor een eerlijk loon en er wordt enkel met sustainable materialen gewerkt. Ik stond er wel op dat we dat deden en we hebben er ook een sketch rond gemaakt. Ik vond het eigenlijk maar normaal dat we daarmee tonen dat het ook anders kan.”

De voorbije weken waren het dan weer de jongeren die het klimaat op de agenda hebben gezet. Wat vindt Jens Dendoncker daarvan. “Er komt kritiek op wat die jongeren doen hé”, aldus Jens. “Ik vind dat een beetje zuur. Het is bewonderenswaardig dat die jongeren dat willen doen. Het is ook bijna een schande dat het zo waanzinnig stil blijft in Brussel. Tienduizenden mensen komen op straat, daar kan je toch niet naast kijken? Ik ga trouwens ook nog wel eens meestappen in een klimaatmars, maar ik ga nog eens moeten denken over een goeie slogan. Als comedian wordt er wel wat van je verwacht hé.”

"Volg voor één keer niet het lijntje van het geld"

Dat Jens zich bewust kleedt weten we intussen al, maar in hoeverre doet hij ook op andere vlakken inspanningen? En waar zondigt hij nog eens? “Mijn vleesconsumptie”, antwoordt Jens schuldbewust. “Ik probeer mijn best te doen om wat vlees te laten, maar er ligt toch nog twee tot drie keer per week vlees op mijn bord." Valt eigenlijk best wel mee toch? "Ik probeer ook op kleine dingen te letten", gaat hij voort. "Ik geloof nooit in het argument ‘dat het maar een druppel op een hete plaat is’. De kracht zit hem in het feit dat het proper blijft als iedereen voor eigen deur kuist. Maar er moeten daarnaast dan natuurlijk wel structurele maatregelen komen van de overheid. Ik heb een hekel aan groene initiatieven die de ware politieke agenda camoufleren. De lage emissiezone in Antwerpen is zoiets. Vervuilende wagens mogen het centrum niet meer in, maar de grote schepen die voor een veelvoud van uitstoot zorgen kunnen probleemloos luttele meters verder aanmeren. Ik denk dan: volg voor één keer niet het lijntje van het geld en dat eeuwige politieke spel.”