05
apr
2019

Met de Burgerschool en de VMS zijn in Roeselare sowieso verschillende scholen aangesloten op het warmtenet van MIROM, waardoor leerlingen en leerkrachten er kunnen genieten van aangename warmte in de koude maanden. Ook het MSKA is zo’n ‘warme’ school en daar genieten ze er zelfs dag en nacht van. Want naast de campus in de Hugo Verrieststraat, reikt ons warmtenet ook naar de campus in de Groenestraat en… naar het internaat daar.

Wij gingen eens op bezoek en vonden er Keano Crevits (13) uit Staden en Raico Hubrechsen (15) uit Roeselare in de leefruimte. De twee wisten eigenlijk niet dat die leefruimte, maar ook hun kamer en het water dat er uit de kraan komt allemaal verwarmd wordt met restwarmte van de verbrandingsoven. Maar ze zijn wel tevréden over de temperaturen daar. “Het is hier lekker warm ja”, beaamt Keano. “Ik heb het wel graag warm ook, dus da’s goed hé. En soms ook nuttig om mijn zwemgerief te drogeni” Raico maakt naar eigen zeggen minder gebruik van de chauffage. “Ik zet hem bijna nooit aan, anders is het veel te warm!”

Beiden vinden het wel belangrijk dat er iets gedaan wordt aan de klimaatopwarming. Zelf meestappen in een klimaatmars deden ze nog niet. “Ik ben voor het klimaat, maar ik zit liever op school”, stelt Raico, die op zijn ambitieuze manier wil bijdragen tot een betere wereld: “Ik wil politieagent worden en er zo toe bijdragen dat de wereld perfect is.” Maar hij draagt ook bij tot een beter milieu. “Ik eet meer groenten en fruit en minder vlees”, geeft Raico als voorbeeld. “We sorteren ook hier op school en hebben al meegedaan met een zwerfvuilactie.”

"Je hebt maar één wereld. Dan zorg je er maar beter goed voor"

Ook Keano is goed op de hoogte en weet bijvoorbeeld perfect wat er in de PMD-vuilnisbak thuishoort. “Ik snap niet waarom mensen iets op straat gooien”, vertelt hij. “Als ik iets van afval heb, dan steek ik dat in m’n jaszak en neem ik dat mee naar huis om het daar in de vuilnisbak te gooien. Soms vergeet ik dat wel en dan blijft dat een tijd zitten. Mijn papa en mama worden daar dan wel boos om. (lacht)”

Het mag duidelijk zijn, zowel Keano als Raico weten dat het belangrijk is zorgzaam om te springen met het milieu en ons klimaat, en ook waarom. “Je hebt maar één wereld hé”, verduidelijkt Keano. “Dan zorg je er maar beter goed voor.”

“Je ziet het meer en meer de voorbije jaren”, vindt ook Raico. “Tsunami’s, orkanen, overstromingen, bosbranden en andere natuurrampen… als het zo doorgaat, komt het niet goed.”