06
dec
2019

Momenteel zijn Sinterklaas en Zwarte Piet nog volop aan het sleuren met zakken, maar hier bij MIROM Roeselare deden we hen dat een goeie maand geleden al eens voor. Niet om speelgoed uit te delen, wel om eens te kijken hoe de mensen nog beter kunnen sorteren en zo winst kunnen doen.

We zijn ruim een half jaar na de invoering van de nieuwe sorteerregels voor PMD en merken we dat er nog veel verpakkingen in de restafvalzak belanden die eigenlijk thuishoren in de PMD-zak. Dat is jammer, want meer afval in de witte zak kost je als consument méér en bovendien worden die verpakkingen niet uitgesorteerd en gerecycleerd. Dat is dan weer een spijtige zaak voor het milieu.

We namen bij MIROM Roeselare de proef op de som en plukten er op een mooie herfstochtend willekeurig 10 restafvalzakken uit. Tien verschillende straten, bij vrijstaande huizen en bij appartementen. Niet om te gaan snuisteren in jullie afval, wél om eens na te gaan wat voor afval er eigenlijk een veel betere bestemming had kunnen krijgen. We trokken een witte overall en handschoenen aan, en plukten er het afval stuk voor stuk uit.

Wat blijkt: in élke afvalzak troffen we nog verpakkingen aan die netjes in de PMD-zak hadden gemogen. Meer nog: met de plastic en metalen verpakkingen en drankkartons die we in die 10 zakken vonden, vulden we vlotjes vier volle PMD-zakken.

Heel veel plastic bakjes van vlees of vis, snoepverpakkingen, netjes van ajuinen of appelsienen, veel plastic zakjes en voorts ook nog altijd blikjes, spuitbussen en flesjes die altijd al in de blauwe zak mochten.

Er kan dus nog veel beter gesorteerd worden en da’s goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Wat mag er allemaal in?