06
mei
2019

Vanaf 1 juni mag je bij de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons voortaan ook alle lege plastic verpakkingen in de blauwe zak steken. Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes en fruitbakjes. Ook folies mogen in de blauwe zak. De blauwe zak verandert ook van opdruk, maar de huidige zakken blijven bruikbaar.

Door deze uitbreiding wordt er geschat dat er op jaarbasis gemiddeld 8 kg minder afval per persoon in de witte restafvalzak verdwijnt. Een goede zaak voor het milieu en voor jouw portemonnee. Deze wijziging volgt na een proefperiode in Wervik en enkele andere gemeenten in België.

De nieuwe sorteerinstructies worden op 1 juni van kracht in alle gemeenten van MIROM en worden geleidelijk aan over heel het land uitgevoerd. Het kan dus perfect zijn dat je bij jouw vrienden of jouw werkgever nog steeds alleen maar plastic flessen en flacons in de blauwe zak mag steken. Dat heeft onder meer te maken met het sorteercentrum waar de blauwe zak naar toe gaat. Niet alle sorteerinstallaties zijn al uitgerust om deze bijkomende plastic fracties uit te sorteren. Check dus goed de lokale sorteerinstructies.

Dankzij deze uitgebreide sorteerregels werken we samen met Fost Plus mee aan een toekomst waarin we streven naar meer gerecycleerde kunststof verpakkingen.

Info tour langs markten en recyclageparken

We trekken er ook op uit om in jouw gemeente uitleg te geven en een antwoord te bieden op jullie vragen. Klik hieronder en ontdek wanneer we naar jouw gemeente komen

Meer info?

Wil je meer weten? Meer info vind je op denieuweblauwezak.be, check ook eens de 10 dingen die je moet weten over de nieuwe blauwe zak