29
sep
2022

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Voedselverspilling. En da's - misschien nu meer dan ooit - een belangrijk thema. Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. En dat is een bedrag 'pre-inflatie'. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.

Daar wil Vlaco iets aan doen. We moeten ons namelijk bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen. We denken immers vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En daarnaast kunnen we allemaal wel eens wat tips gebruiken om voedselverlies te beperken. Daarom lanceert Vlaco de Plan-eet app. Een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt. Want wat je niet te veel koopt, moet je natuurlijk ook niet weggooien.

Daarnaast kan je met Plan-eet een inschatting maken van hoeveel eetbaar voedsel je dagelijks weggooit. De app houdt deze cijfers nauwkeurig bij en geeft je zo een handig overzicht van hoeveel voedsel je op week- of maandbasis verliest. Hoeveel je weggooit, bepaalt in de app welk profiel je ‘op je bord’ krijgt. Is jouw bord van karton en kan je nog wat anti-verspiltips gebruiken? Of heb jij het gouden bord en gaat er bij jou niets verloren?

‘Plan-eet’ is dan ook meer dan een app die ons bewust maakt van voedselverspilling, maar eentje die een handige leidraad zal worden om bewuster met voeding om te gaan. Want dat is goed voor onze portemonnee. En nog beter voor de planeet.

Red de restjes? Ready, set, (h)app!