07
mrt
2019

Zijn jouw katten of die van de buren ook dol op afval, vleesrestjes of overschotjes van vis?  Opengescheurde afvalzakken (door katten, maar bvb ook door marters of vogels) blijven op sommige plaatsen voor problemen zorgen: voor de ophalers, maar zeker ook voor de  omwonenden. We lanceerden een oproep op Facebook naar courante tips en gingen ook zelf op zoek naar bruikbare oplossingen. De samenvatting van die queeste lees je hier: 

Wat mag niét?

Wie te maken krijgt met opengescheurde zakken, gaat vanzelf op zoek naar oplossingen. Maar hoe efficiënt sommige trucjes ook zijn: niet alles is toegelaten. Chemische producten (javel, azijn, peper,...) over de zak strooien of gieten is altijd verboden. Bij het ophalen kunnen die stoffen immers op de huid of in de ogen van de ophalers belanden.  Sommige mensen gieten wat azijn op de stoep rònd de zak, maar dan moet je er wel goed op letten dat er zeker niets òp de zak terechtkomt. Ook een ton (met of zonder deksel) of een andere beschutting waarin je je afvalzak deponeert, mag niet. Het zou de ophalen ergonomisch bemoeilijken en er voor zorgen dat de ophaling veel trager verloopt, waardoor het afval sommige straten niet opgehaald zou worden. 

Wat mag wél:

Veel belangrijker: wat kan je dan wél doen om katten (en andere ongewenste klanten) uit je afvalzak te houden. Wat dat betreft zijn er sowieso al enkele preventieve trucjes. Als er geen smakelijk afval is, dan laten de katten je afvalzak sowieso links liggen. Gebruik dus maximaal eventuele restjes voor een nieuwe maaltijd, da's nog lekker ook! Als toch nog af te kluiven botjes of visgraten over zijn, dan kan je (als je er hebt) je eigen huisdier de kans geven om er van te smullen. Netjes schoongevreten botjes lokken niet veel kandidaten meer... 

Geen huisdier en toch nog overschotjes van vlees, vis of zuivel? Dan kan je die verpakken in een plastic potje (van de slager, botervlootje,...) of een ander recipiënt dat de geur maskeert en dit middenin je afvalzak stoppen. Tenslotte helpt het ook om het afval even in te vriezen en dan pas net voor het buitenzetten in de afvalzak te steken.