30
okt
2020

Het is een gebeurtenis die iedereen zo lang mogelijk hoopt uit te stellen, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: afscheid nemen van een dierbare. Het overlijden van (groot)ouders, tantes of nonkels staat doorgaans gelijk aan een emotioneel moeilijke periode, maar tegelijk komt er ook nog eens heel wat praktisch gedoe bij. Administratie die moet afgehandeld worden, de uitvaart en dikwijls is er ook een woning die moet leeggehaald worden. Een moeilijke periode, maar voor een paar zaken geeft MIROM Roeselare je graag wat tips en advies.

Hergebruik van spullen en meubilair

Een mens verzamelt nogal wat in zijn of haar leven, maar na een overlijden zit je plots heel veel gerief dat je niet altijd kan gebruiken. Gereedschap, apparaten, meubilair,...  Maar als het niet defect is, dan is misschien iemand anders er nog iets mee? Uit de mode, wat verouderd of al gebruikt: als het niet defect is, is hergebruik de oplossing. Misschien krijg je voor sommige meubels en andere spullen nog iets op een tweedehandswebsite of is er iemand in je omgeving die het nog kan gebruiken? En anders kan je ook heel wat naar de Kringwinkel brengen. Grote stukken, zoals meubels en fietsen (die niet stuk zijn), worden zelfs gratis aan huis opgehaald.

Grote stukken (die de Kringwinkel bvb niet kan gebruiken), zoals matrassen, tapijten, meubilair etc... kan je ook laten ophalen aan huis. Je betaalt dan een kleine administratie kost en een kostprijs per item. Alle info en aanvragen kan via www.mirom.be/groothuisvuil.

Andere rommel en afval

Natuurlijk is niet àlles nog bruikbaar en ligt er bvb. in de tuin of garage ook gewoon nog veel rommel. Zit je met gereedschap dat defect is, of met defecte lampen, dan kan je daarmee terecht bij een inzamelpunt van Recupel. Van een diepvriezer tot een elektrische tandenborstel, alles wordt netjes gesorteerd en gerecycleerd. Kledij en ander textiel kan je kwijt in de textielcontainer, ook op de recyclageparken. Daar mogen bovendien ook schoenen, knuffels, handtassen, riemen en hoofddeksels in. Met lege glazen flessen en bokalen kan je naar een glasbol in de buurt en papier & karton wordt elke vier weken opgehaald aan huis.

Plastic verpakkingen (zakjes, folies, potjes, flessen, bloempotjes, bakjes,...), metalen verpakkingen (blikken, schaaltjes) en drankkartons kan je in de PMD-zak aanbieden, maar die moeten uiteraard leeg zijn.

Toegang tot het recyclagepark

Nu, zelfs dan heb je vermoedelijk nog wel een deel afval waar je geen blijf mee weet en dat voor het recyclagepark zal zijn:  oud ijzer, een voorraad hout, harde plastics, steenpuin of tegels... In geval van overlijden van een familielid kan je daarom een tijdelijke badge krijgen voor het recyclagepark. Deze badge is 6 maanden geldig na de overlijdensdatum en kan enkel aangevraagd worden op vertoon van een attest van overlijden. In dit geval geldt de resterende vrijstelling van de oranje groep van de overleden persoon. De badge kost €10 en kan aangevraagd worden bij de milieudienst van de gemeente. Inwoners van Roeselare kunnen hiervoor terecht aan het onthaal van MIROM Roeselare.

Nog vragen over diftar en toegang tot het recyclagepark, check onze veelgestelde vragen. (En de antwoorden daarop)

Ophaling tuinafval

Had de overledene een abonnement op het ophalen van tuinafval? Dan moeten de nabestaanden dit abonnement opzeggen. Zeker de container niet zomaar achterlaten, want deze is verbonden aan de klant en niet aan het adres. Er werd destijds ook een waarborg voor betaald. Opzeggen kan op www.mirom.be/stoptuinafval of door te bellen naar 051/26 03 59. De tuinafvalbak zelf kan ofwel zelf binnengebracht worden of opgehaald worden door MIROM Roeselare. (Laten ophalen kost 12,50 excl. BTW).

Nog afvalzakken?

Als er nog een voorraad van de huidige afvalzakken (wit met blauwe opdruk) ligt, dan kunnen die gerust gebruikt worden in alle gemeenten aangesloten bij MIROM Roeselare. Oude zakken (wit met groene opdruk) kan je nog gebruiken tot eind 2022 als je er een correcte afvalsticker op kleeft. Alle andere soorten afvalzakken kan je nog gebruiken om afval te verzamelen, maar niét voor de ophaling aan huis.

Nog vragen?

Zit je nog met een vraag die hier niet aan bod kwam? Neem dan gerust contact op via 051 26 03 50 of mail naar info [at] mirom.be en we helpen je graag verder.