26
apr
2019

Mensen met buxushagen in de tuin zitten dezer dagen met kopzorgen, want de buxusmot teistert de soort en zorgt voor heel wat schade. Soms is die zo groot dat een struik niet meer te redden valt. Is de schade te groot, voer de aangetaste struik dan afgedekt of verpakt af naar het recyclagepark, bij het tuinafval. Op die manier vermijd je dat de plaag zich tijdens het transport verder verspreidt. De lege zakken stop je thuis in de restafvalzak. 

Als je een tuinafvalbak hebt, dan kan je de buxusresten ook op die manier laten afvoeren. Zeildoek gebruikt voor transport of een tuinafvalbak reinig je nadien best om te vermijden dat er larven overleven.

Thuiscomposteren is in dit geval af te raden. Buxusresten vormen een belangrijke bron van nieuwe infecties, gezien de eitjes, rupsen en poppen er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf ettelijke kilometers vliegend kan afleggen. Daarom is het van groot belang dat het buxusafval zo snel mogelijk wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie waar de hoge temperaturen garantie bieden.