14
okt
2019

Vandaag is het International E-Waste Day. Wereldwijd wordt er jaarlijks 50 miljoen ton e-waste geproduceerd, terwijl slechts 20% wordt gerecycleerd. Hoewel België het qua inzamelresultaat een pak beter doet, staat er nog te veel oud of kapot elektro ongebruikt in de Belgische huishoudens, maar ook in bedrijven, scholen, vzw’s, woonzorginstellingen, etc. Zo stockeert een gemiddelde organisatie 200 kilogram oud of kapot elektro. Een onbenut recyclagepotentieel waar Recupel een antwoord op wil bieden. Daarom lanceert de vzw op International E-Waste Day Smartloop: een digitale marktplaats voor het afgedankt elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

 

Recupel brengt vraag en aanbod bij elkaar

Op het platform kunnen bedrijven en organisaties gratis hun afgedankt elektro aanbieden. De erkende ophalers bieden hun beste prijs aan. Zo kan het bedrijf zelf er de voordeligste prijs uithalen en beslissen met wie het in zee wil gaan. Eens het een ophaler heeft gekozen, spreken ze via de chatfunctie een plaats en tijd van ophaling af.  "Als een bedrijf een erg groot volume aanbiedt of het gaat over elektro dat veel waardevol materiaal bevat, zoals laptops of oude gsm’s, kan het bedrijf er nog wat geld aan verdienen. Is dit niet het geval, dan zal het  logischerwijze betalen voor de transport- en verwerkingskosten. Op deze manier zijn de prijsafspraken steeds marktconform en verlopen ze rechtstreeks met de ophaler. De regels van de vrije markt gelden, Recupel komt hier nooit in tussen", licht Hederik Tijs, Chief Operating Officer van Recupel, toe.

Duurzaam ondernemen in de praktijk

Via Smartloop kunnen er méér ongebruikte toestellen aangeboden worden voor hergebruik en méér kapotte toestellen voor recyclage. Op Smartloop kunnen bedrijven zelf aangeven of hun toestellen nog geschikt zijn voor hergebruik of niet. De data worden verwijderd en de toestellen krijgen een tweede leven via de Kringwinkels. Is het toestel kapot, dan kiezen de bedrijven voor recyclage. Recupel werkt enkel samen met erkende ophalers en verwerkers. Zo kan Recupel de garantie geven dat hun toestellen op een wettelijke manier worden verwerkt en de waardevolle componenten en grondstoffen maximaal opnieuw worden ingezet voor nieuwe toestellen.