10
mei
2019

Het hele jaar door trekken duizenden vrijwilligers op pad om langs wegen en op pleinen zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Goed voor tonnen zwerfvuil en weer (even) een nette buurt. Er wordt ingezet op sensibilisering en preventie en met resultaat: in 6 jaar is de hoeveelheid zwerfvuil langs onze wegen gehalveerd. Maar helaas volstaat ook dat niet. Sommige vervuilers zijn immers argeloos en hardleers.

Maar dat gebeurt voortaan niet meer onbestraft.

MIROM Roeselare zet, in samenwerking met jouw gemeente, tegenwoordig camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Wie vervuilt kan betrapt, geïdentificeerd en gesanctioneerd worden. Van het weggooien van één blikje op straat, over het achterlaten van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak of het achterlaten van afval naast een glasbol, tot het dumpen van meubilair in een gracht. Zwerfvuil en sluikstorten zijn immers fenomenen waar de burger zich fel aan ergert en die schade berokkenen aan het milieu. Afval dat op straat rondslingert, lokt alleen maar meer afval uit.

In 2018 zette MIROM Roeselare zo al in enkele gemeenten camera’s in. En met succes. Van alle vaststellingen kreeg de helft een boete in de bus omdat ze een blikje of flesje uit hun autoraam gooiden. Die boetes kunnen soms oplopen tot 350 euro, soms wordt ook gemeenschapsdienst opgelegd.

"De camera's kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen"

Ook in 2019 worden de camera’s volop ingezet en nu dus in alle gemeenten aangesloten bij MIROM. De bedoeling is niet massaal boetes uit te schrijven, wel om ervoor te zorgen dat wie de regels aan zijn/haar laars lapt, daar niet meer mee wegkomt.

De ‘hotspots’ voor zwerfvuil en sluikstort worden op basis van metingen, ervaringen en getuigenissen per gemeente in kaart gebracht en op basis daarvan worden de camera’s ingezet. Ze kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen, bij glasbollen of langs landelijke invalswegen of in de buurt van straatvuilnisbakjes. De inzet van camera’s wordt niet aangekondigd, maar panelen in de buurt van de plaatsen wijzen er wel op dat camerabewaking mogelijk is.  Deze maatregel gebeurt overigens volledig conform de privacywetgeving.