01
dec
2020

De afbraaktijd van een wegwerpmondmasker? Oneindig. Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat vergaat eigenlijk nooit helemaal.

De afbraaktijd van plastic is sterk afhankelijk van de samenstelling (soort plastic), de vorm en de omgevingsomstandigheden. Een echte afbraak van materiaal houdt in dat alle elementen tot hun afzonderlijke bouwstenen worden herleid. Dit gebeurt onder invloed van UV-straling, oxidatie, micro-organismen enzovoort. Alleen zijn er in de natuur geen (biologische) processen die de atoombindingen van deze plastics kunnen afbreken.

De plastics zullen dus nooit volledig afbreken in de natuur, maar hoogstens in stukken uiteenvallen. Zo blijven ze bestaan als microplastics (kleiner dan 1 mm) of zelfs onzichtbare nanodeeltjes. Microplastics zijn de veelkleurige stukjes plastic die je herkent in een handvol zand op het strand of in de oceaan. Wetenschappers onderzoeken momenteel de impact van deze microplastics op onze oceanen en het mariene milieu. In zee is volledige afbraak zelfs nog minder waarschijnlijk. De temperatuur is er lager, er is minder zuurstof en minder UV-straling. Wanneer het plastic terechtkomt in een zone zonder zuurstof (zoals in water) gaat afbraak nog trager.

Wil je het milieu geen schade toebrengen? Draag dan zorg voor je wegwerpmondmasker en berg het veilig op. En gooi het na gebruik in de vuilnisbak.