Begin 2016 werd in Wervik de blauwe PMD-zak vervangen door een paarse P+MD-zak. In deze paarse zak worden ook harde plastic verpakkingen zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic potjes en schaaltjes toegelaten. Dit betekent minder afval voor de restafvalzak. Met dit proefproject wil Fost Plus nagaan of er nog meer afval gerecycleerd kan worden. Het proefproject gaat ook verder in 2018 en wordt grondig geëvalueerd op ecologisch en economisch vlak. Afhankelijk van de resultaten is een verlenging of een uitbreiding naar andere zones van het land mogelijk. 

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Wil je nog meer info? Contacteer milieudienst Wervik (056/95 21 65 of milieu [at] wervik.be) of MIROM Menen.

Ben je geen inwoner van Wervik? Dan gelden de gewone PMD-sorteerrgels

Hoe moet ik mijn P+MD-zak aanbieden?

 • Vanaf 1 januari 2016 enkel paarse P+MD-zakken gebruiken
 • Zet je P+MD-zak de avond voordien vanaf 19 uur buiten 
 • Verpakkingen goed geledigd, leeggegoten of leeggeschraapt
 • Huishoudelijke verpakkingen met een max. volume van 8 liter
 • Verwijder de afsluitfolie van plastieken schaaltjes voor kaas en vleeswaren en gooi de afsluitfolie in de restafvalzak
 • Steek de verpakkingen niet in elkaar
 • Doppen op de platgedrukte flessen en flacons

Waar kan ik de paarse P+MD-zakken verkrijgen?

Je kan de paarse P+MD-zakken kopen op de recyclageparken van Wervik en Geluwe, in het stadhuis van Wervik en bij diverse handelaars (rol van 20 zakken = 2,5 euro).

Wat doe ik met mijn voorraad blauwe zakken?

Een volle rol blauwe PMD-zakken kan je niet langer omruilen voor een nieuwe rol paarse P+MD-zakken. Heb je nog blauwe zakken over, dan kan je deze na afloop van het proefproject verder gebruiken.

Ik twijfel of deze verpakking wel in de paarse P+MD-zak mag.

Raadpleeg hierboven de sorteerregels. Twijfel je nog? Contacteer milieudienst Wervik (056/95 21 65 of milieu [at] wervik.be) of MIROM Menen.
En wist je dat al deze verpakkingen ook thuishoren in de paarse P+MD-zak?

 

 

 

 

 

 

 

Er kleeft een zwarte sticker op mijn paarse zak.

De inhoud van de zakken wordt bij elke ophaalronde gecontroleerd. Fout gesorteerde zakken worden voorzien van een weigeringssticker en worden niet meegenomen. Neem de paarse zak terug binnen, trek de bovenste laag van de sticker af en controleer aan de hand van de sorteerregels welk afval er verkeerd gesorteerd werd.

Wat zijn veelgemaakte fouten?

Het afgelopen jaar stelden we vast dat een aantal sorteerfouten vaak terugkwamen. Deze fouten kunnen de sorteer- en recyclageprocessen verstoren:

 • Bakjes in piepschuim (isomo) horen bij het restafval en niet in de paarse zak. Piepschuim heeft immers een heel andere samenstelling dan de meeste types plastic.
 • Plastic folie met een aluminium laagje – zoals bij chipszakjes – hoort ook in de restafvalzak, aangezien dit noch plastic noch aluminium is.
 • Stop de verpakkingen niet in elkaar. Ze kunnen op de sorteerlijnen vaak niet meer gescheiden worden, waardoor ze niet meer gerecycleerd kunnen worden.
 • Maak de afsluitingen van verpakkingen voor charcuterie of kaas altijd los. De afsluitingen – meestal plastic folie – bestaat uit een ander soort plastic dan de plastic bakjes en horen daarom thuis in de restafvalzak. Ze kunnen in het sorteercentrum niet meer van elkaar gescheiden worden en worden daardoor niet gerecycleerd.

Ik sorteer correct, maar mijn paarse zak bleef toch staan.

Door de uitbreiding van de afvalfractie zet de ophaler twee vrachtwagens in. Daardoor kan de ophaalwagen vroeger dan normaal langskomen (vanaf 6 uur 's morgens). Vermijd dat je afvalzak blijft staan en zet je afval de avond voordien al buiten. Dit is toegelaten vanaf 19 uur.

Kan ik met mijn paarse P+MD-zak ook terecht op het recyclagepark?

Op de recyclageparken van Wervik en Geluwe kan je enkel paarse P+MD-zakken aanbrengen. Op de parken van Menen, Lauwe en Gullegem worden enkel de blauwe PMD-zakken aanvaard. 

Doen bedrijven en scholen ook mee met het proefproject?

Er zijn twee mogelijkheden:

 • Wanneer je afval wordt opgehaald via een apart contract met een privébedrijf, neem je geen deel aan het proefproject en blijft de inzameling zoals vroeger.
 • Wanneer je afval wel wordt ingezameld via de gewone huis-aan-huisinzameling, valt je school, bedrijf of organisatie onder de nieuwe regeling van het proefproject. Er zijn affiches om je leden, bezoekers en/of medewerkers wegwijs te maken in de nieuwe sorteerregels. Je kunt ze downloaden op www.fostplus.be/nl/proefproject-wervik.