In de Oogstweg in Kortemark werd enkele jaren geleden al een project rond samencomposteren opgezet. Joke Pattyn is er samen met haar man de bezieler.

“We zijn nu een vijftal jaar geleden begonnen. Het project omvat een verkaveling met een stuk of 25 huizen en dat loopt eigenlijk relatief goed. Bijna iedereen doet mee en da’s een mooie mix van senioren, jonge en iets oudere gezinnen. We hebben vijf compostbakken staan op een stukje groenzone. Voor de meeste mensen is het gewoon een klein wandelingetje.”

Houdt iemand een oogje in het zeil?

“Wij wonen er dichtbij en mijn man gaat sowieso elk weekend wel eens kijken. Als er dingen in zitten die er niet in thuishoren haalt hij die er dan uit. Af en toe zouden we dat dan ook een foto delen in de whatsappgroep van de wijk, maar eigenlijk doen we dat niet zo vaak.”

Zijn er werkpuntjes? 

“Soms hebben we wat teveel gras en dan moeten we de mensen wel aansporen om met grote hoeveelheden gras toch eens naar het recyclagepark te gaan. En als er nieuwe inwoners zijn of als het al een tijdje geleden is, steken we wel eens een flyertje in de bus. En stickertjes op fruit zijn ook een terugkerend fenomeen. Maar dat zal niet enkel bij ons zo zijn denk ik.”

Wordt er iets gedaan met de compost zelf?

“We zijn nog wel eens samengekomen om dan voor de winter te oogsten, maar eigenlijk zijn er niet zoveel mensen met een moestuin die vragende partij zijn. Nu komt er een boer uit de buurt de compost ophalen en hij ploegt het dan in.”

En… staan er nog vuilniszakken buiten in de wijk?

“Wel, ik wandel regelmatig door de wijk en het is opvallend dat er amper restafvalzakken buiten staan eigenlijk. Heel wat blauwe PMD-zakken wel, maar de enige huizen waar nog witte zakken staan zijn bijna allemaal huizen waar ze met een baby zitten.”