GFT-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. We bedoelen er het gescheiden ingezamelde organische deel van het huishoudelijk afval mee. Maar moet dat nu wel of niet apart ingezameld worden? En wat met andere etensresten? Het thema was begin dit jaar even een hot topic. Nochtans verandert er in jouw regio voorlopig niks.

Begin dit jaar was het voor sommige mensen misschien even schrikken. Er verschenen berichten in de kranten en op televisie over ‘de verplichte inzameling van GFT’, een gevolg van Europese regelgeving. Net voor de zomer van 2023 heeft de Vlaamse overheid inderdaad beslist ‘dat gemeenten en afvalintercommunales vanaf 1 januari 2024 de aparte inzameling van bioafval moeten voorzien’. Maar belangrijk: de situatie was (en is) niet in elke gemeente in Vlaanderen hetzelfde. De zomer van 2023 was kort dag om zo’n grote aanpassing praktisch
geregeld te krijgen en dus kon er uitstel aangevraagd worden. Mirom vroeg uitstel en kreeg dat ook: tot januari 2026. Net zoals alle andere Vlaamse
gemeenten waar nog geen GFT-inzameling bestond

Niks nieuws

En dus blijft alles in de gemeenten van Mirom voorlopig zoals het is. Dit jaar verandert er nog niets. Als je niet composteert of geen kippen hebt, dan kunnen etensresten nog gewoon in de restafvalzak. Ook aan de afspraken over wat er in je compostvat mag, of wat er bij tuinafval hoort, is er niets veranderd.

Stappenplan

Het uitstel betekent natuurlijk niet dat we rustig afwachten. Ruimschoots vóór duidelijk was dat er uitstel zou worden verleend, werd er al werk gemaakt van deze nieuwe uitdaging. Vanuit Mirom bekijken we welke systemen er al bestaan en welke voor- en nadelen die met zich meebrengen. Op basis van die bevindingen en in overleg met de gemeenten, werken we een aanbod uit dat geschikt is om de doelstelling van de overheid te halen en maximaal rekening houdt met het gebruiksgemak van onze inwoners. Van zodra daar duidelijkheid over is, gaan we bovendien ook ruim communiceren naar iedereen.

Wat kan je nu al doen?

Het was en blijft een goed idee om voedselresten en ander bioafval zoveel mogelijk uit jouw restafvalzak te houden. De tips en adviezen die we nu geven, blijven nuttig. Ook nà 2026. Alleen zal er dan een extra oplossing bij komen voor alle etensresten en zal de restafvalzak niet langer een antwoord zijn.

1. Voedselverspilling vermijden

Als er geen voedselresten zijn, dan moet je die ook niet in de vuilniszak gooien. Soms kosten ze wat moeite (bewaartechnieken, koken met restjes), maar de meeste zijn makkelijk bhaalbaar: een weekmenu opstellen en/of met een boodschappenlijstje naar de winkel gaan, of je koelkast goed organiseren. De laatste is nog de simpelste van al: maak de juiste porties en… eet je bordje leeg.

2. Composteren

Hoe goed je ook voedselverspilling vermijdt, er zal altijd wat afval overblijven. Wat plantaardig is en niet bereid, kan echter gewoon in een compostvat. Restjes sla, schillen of loof van fruit of groenten, koffiegruis of losse thee,… je kan het makkelijk in je eigen tuin verwerken, samen met je gras, bladeren en ander tuinafval. Dat kost je bovendien weinig centen en nog minder moeite.

3. Kippen houden

Heb je een tuin? Dan zijn kippen je ideale partners om je afvalberg aan te pakken. Ze lusten ook afval van heel wat fruit en groenten (appelschillen, restjes tomaat,…), maar zijn daarnaast ook dol op bereid voedsel, zoals gekookte patatjes, rijst, pasta of brood. En de eitjes, die krijg je er gratis bovenop.