Bij gladde wegen door vriestemperaturen of bij hevige sneeuwval kan de afvalophaling verstoord, vertraagd of zelfs geschrapt worden. Onze ophaaldiensten doen het nodige om stipt de ophaalkalender te volgen, maar uitzonderlijke (weers)omstandigheden kunnen wel voor hinder zorgen. Landelijke wegen zijn dan soms niet bereikbaar of te gevaarlijk omdat het verschil tussen het wegdek en de berm (en gracht) er niet meer te zien is en ook de straten in de stads- en dorpskernen kunnen te maken krijgen met problemen. 

Hieronder vind je vijf vaak voorkomende vragen én de antwoorden voor dergelijke omstandigheden: 

  • Wat kan ik zelf doen om de ophaling vlot te laten verlopen?

Zet je afval de avond voordien correct buiten op een goed zichtbare en bereikbare plaats en houd er rekening mee dat besneeuwde afvalzakken (zeker de witte restafvalzakken) soms amper te zien zijn voor de ophalers. Wees ook hoffelijk in het verkeer, zodat de chauffeurs en beladers zich kunnen focussen op hun job. 

  • Hoe weet ik of het afval in mijn straat wordt opgehaald

Omdat de hinder zeer sterk kan variëren naargelang de plaats en zelfs tot straat van straat kan verschillen, is het niet mogelijk vooraf in te schatten welke rondes en straten er al dan niet kunnen worden afgewerkt. Houd op sneeuwdagen onze website en Facebookpagina, en de informatiekanalen van jouw gemeente in de gaten. Daar vind je altijd de meest actuele info. Merk je dat je afvalzak ’s avonds niet is opgehaald, zet hem terug binnen en bied hem de volgende ophaling opnieuw aan.

  • Hoe komt het dat PMD wel is opgehaald en restafval niet? (of andersom)

PMD en restafval worden apart opgehaald. De rondes en tijdstippen kunnen dan ook verschillen, waardoor de ene ploeg voor jouw straat misschien 'meer geluk' had en weinig hinder ondervond. 

  • Waarom wordt er geen extra ophaling georganiseerd?

Als je afval is blijven staan, neem je het gewoon weer binnen tot een volgende ophaling. De ophaaldiensten hebben elke dag van de week een druk programma om alle wijken en gemeenten te kunnen afwerken. Een extra ronde organiseren op korte termijn en in onvoorspelbare omstandigheden is niet mogelijk. 

  • Wat kan ik doen met (doorweekt) papier & karton?

Met (niet-opgehaald) papier & karton kan je sowieso naar je recyclagepark. Als dit geen optie is, neem (of houd) je het papier en karton binnen tot een volgende ophaalronde.  Met PMD kan je ook terecht op sommige recyclageparken (check hier of dat in jouw gemeente zo is). Restafval wordt er niet aanvaard, maar daarvan is er een wekelijkse ophaling.

Winterse omstandigheden kunnen dus voor overlast zorgen, maar onze ophaaldiensten doen wat ze kunnen. We danken jullie dan ook voor jullie begrip. 

Toch nog een vraag? Stuur ze naar info [at] mirom.be en we sturen je zo snel mogelijk een antwoord.