Waarheen met je afgedankte textiel?

Wist je dat er jaarlijks 7,6 kg nog bruikbaar textiel in de restafvalzak verdwijnt? Dat is het resultaat van een huisvuilzakanalyse. Zonde, want er zijn genoeg mogelijkheden om je oude kledingstukken een tweede leven te geven.

Er mag meer in de textielcontainer dan je denkt

Naast kledingtextiel dat nog draagbaar is of met defect (bv broek zonder knop), kan je ook accessoires  zoals riemen en tassen in de textielcontainers kwijt. Beddengoed (dekens en hoofdkussens), handdoeken, tafelkleden, speelgoedknuffels en zelfs propere lappen mogen er ook in. Niet alles hoeft perfect herbruikbaar te zijn,  een blouse met een knoop af of een donsdeken dat zijn beste tijd heeft gehad, zijn ook welkom in deze container. 
► Zit de textielcontainer vol? Laat het dan hier weten.

Bevuild en nat textiel was je en droog je eerst vooraleer je ze in de textielcontainer deponeert. Textiel dat volledig gescheurd is, gebruik je eerst al vod om nadien in de restafvalzak te steken.

Wie kringt, die wint

De Kring(loop)winkels in onder meer Roeselare en Torhout nemen graag jouw afgedankte en nog draagbare kledij in ontvangst. Met hun mensen sorteren zij dit verder uit (zomer/winter/stijl/kleur) en schatten ze in wat verkoopbaar is in hun winkels. Hetgeen niet lokaal verkoopbaar is, gaat naar een textielverwerkend bedrijf.

Geraak je niet in de kringwinkel, dan kan je afgedankte kledij maar ook andere textiel zoals lakens, hoofdkussens, slaapzakken, gordijnen, ... in een afgesloten zak in de textielcontainers deponeren. Deze containers staan verspreid in de gemeente (zie hieronder).
 

Let op voor illegale inzameling

Krijg je een uitnodiging om je afgedankte textielspullen in een zak aan de deur te zetten waarvan de inzameling niet is opgenomen in de ophaalkalender, dan gaat het over een illegale inzameling. Dat betekent dat noch MIROM, noch de stad/gemeente hiervoor de toestemming gaf. Dat betekent dat die organisatie materiaal ophaalt dat niet van hen is. Bovendien weet niemand waar dat afval naartoe gaat. Ontving je zo’n brief, meld het hier.
 

Locaties textielcontainers

► Bemerk je ergens een nieuwe of andere textielcontainer die niet op deze kaart is opgenomen, meld het hier.
Enkel de containers waarvoor MIROM Roeselare een overeenkomst heeft, worden hieronder getoond/weergegeven.

Nieuwe sorteerregels textiel

  Wat kan?
Kleding,
ook met een klein defect (bv kapotte rits, scheurtje, ...) 
Accessoires
zoals riemen, tassen, schoenen per paar
Woningtextiel zoals gordijnen, zetelhoezen, tafelkleden
Keuken- en badkamer textiel zoals handdoeken en theedoeken, schorten, washandjes 
Beddengoed zoals lakens en dekens, dekbedden, hoofdkussens (synthetisch–dons) , slaapzakken
Knuffels
Propere lappen en textielresten zoals garens, wol, kleine repen stof

  Wat kan niet?
Nat en/of bersmeurd textiel • tapijt en vloerbedekking • elektrische dekens • matrassen • zetelkussens • badmatjes • kussens van tuinzetels • tentzeilen