Voor ons examen van 2023 kunnen wij opnieuw een mooie prijzenpot aanbieden. En dat is volledig te danken aan onze even gulle als duurzame sponsors. Steeds meer bedrijven en organisaties zetten in op duurzaamheid, maar bij sommigen is dat prioriteit nummer één. Hieronder vinden jullie een woordje uitleg over de missie en het verhaal van onze sponsors.

           

Brauzz

Het idee achter Brauzz is dat een schone planeet start bij een schoon huishouden. Het bedrijf innoveert binnen de huishoudproducten om het gebruik van wegwerpplastic, schadelijke en onnodige ingrediënten te elimineren. Met innovatieve, duurzame en ecologische schoonmaakproducten willen ze bij Brauzz de negatieve impact verminderen zonder dat de klant compromissen moet sluiten. Want duurzame producten zijn nog vaak duurder, minder efficiënt en minder gebruiksvriendelijk. Daardoor spreekt het ook maar een klein deeltje 'eco-warriors' aan en Brauzz wil breder gaan.

In hun assortiment onder meer de bekende 'wasstrips', maar ook allesreiniger, badkamerreiniger, wasdroger ballen, afwasmiddel, toiletreiniger, composteerbare sponsen en sponsdoekjes. Via het Mirom examen kan je een 'all in one'-pakket winnen.

 

Redopapers

Bij Redopapers is duurzaamheid een evidentie. Alle producten worden gemaakt van snijafval, misprints en oude reclamedoeken. Zo genieten we langer van deze prachtige grondstoffen. De productie gebeurt lokaal in het Antwerpse, maar hun missie wordt in heel Europa uitgedragen. Ook als bedrijf kan je bij Redopapers oud materiaal laten omtoveren tot gepersonaliseerde notebooks, planners of agenda’s. 

De agenda die je met het examen kan winnen is een echte held: je persoonlijke assistent voor 2024 is volledig gemaakt uit afval. Het binnenwerk bestaat uit het mooiste restpapier. Een stevige hoes van oud bannermateriaal beschermt je agenda tegen het dagelijks leven. Volgeschreven? Gebruik de hoes opnieuw door een refill notitieboek of agenda van Redopapers te bestellen. 

 

IWAS

IWAS gaat voor een betere wereld met mooie kwaliteitsproducten en een minimum aan afval. IWAS upcyclet afval tot lifestyleproducten in Indië en Indonesië. Ze ‘uppen’ de gebruiksvoorwerpen van gisteren, zoals glazen flessen, autobanden of billboards, zodat jij ze morgen opnieuw kunt gebruiken. In de shop vind je keuken- en tafelgerei, tassen en accessoires, kaarsen en drinkglazen.

Bovendien versterkt IWAS ineens ook de lokale bevolking. De organisatie deelt ondernemerschap en expertise met de lokale zaakvoerders om hen te helpen met hun uitdagingen, van logistiek tot verpakking. Het productieproces is gebaseerd op artisanaal vakmanschap, alle producten zijn 100% geüpcycled en handgemaakt. 

 

Mixua

Emilia Cantero is oprichtster en eco-gids van de Eco Tours in België. Ze is ook keynotespreker gespecialiseerd in tips & tricks voor een ‘urban’, ecologische levensstijl. ​Emilia gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken via haar/zijn levensstijl. Daarom heeft ze Mixua opgericht. De naam Mixua verwijst naar 'mijn keuze'. Het is een woordenspel tussen het spaans woord  ‘mi' ('mijn') en het frans woord 'choix’ ('keuze'). Ieder persoon kan namelijk een positief verschil maken door haar/zijn bewuste keuzes. Het doel van Mixua is om te inspireren. Dit doen ze via Eco Tours, workshops en teambuildings.

Met het examen maak je kans om een workshop te volgen. In zo'n online workshop krijg je bv. een pak tips rond voeding en je huishouden: hoe aankopen doen in een gewone supermarkt als je geen verpakkingsvrije winkel dichtbij hebt? Hoe kan je etensrestjes redden? Maak jij ook de 8 meest gebruikelijke sorteerfouten? Wat zijn de nieuwste 'must-have' producten voor een praktische zero-waste keuken? En welke hulpmiddelen kan je zelf snel en gemakkelijk maken?

 

Wiltopia

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van speelgoed van het jaar, werd Wiltopia vorig jaar uitgeroepen tot speelgoed van het jaar in de categorie leefwerelden. De mooie speelset, die grotendeels met duurzaam materiaal geproduceerd wordt, wist de jury te overtuigen. Wiltopia is de eerste productlijn van Playmobil die is gemaakt van gemiddeld meer dan 80 procent duurzaam materiaal. Er wordt gebruik gemaakt van PCR (post consumer recyclet) en biobased plastics. Dit spaart ongebruikte hulpbronnen en vooral het milieu door reeds gebruikte materialen een nieuw leven te geven.

Playmobil en recyclingexpert Coolrec, een dochteronderneming van Renewi, werkten hiervoor samen. Op de website is ook te zien hoe dit werkt. In een video kan je ontdekken hoe de Wiltopia artikelen gemaakt zijn van gerecycled plastic dat Coolrec terugwint uit afgedankte koelkasten.