23
nov
2022

Het WK voetbal is er en dus stijgt ook de Rode Duivels-koorts. Onze betrachting, en ook die van 'Mister Miromelu', is er natuurlijk voor te zorgen dat dit gebeurt met zo weinig mogelijk afval. Vandaar dat we jullie graag wat tips geven voor een duurzame beleving van een fantastisch voetbalfestijn.

Dit zijn alvast onze tips waarmee ook jij kan scoren tijdens het WK: 

 1. Kies voor glas met statiegeld
  • We kunnen ons vergissen, maar jullie gaan wel een pintje of frisdrankje drinken zeker? En oké, 't is leuk dat onze Rode Duivels op al die blikjes prijken, maar kies gerust voor glas met statiegeld of schenk je drank in drinkglazen. Minder afval, eindeloos recycleerbaar en indien met statiegeld zelfs gewoon herbruikbaar. O ja: kroonkurkjes mogen in de PMD-zak. 
 2. Met vrienden van de vereniging: herbruikbare bekers
  • Organiseren jullie een evenementje rond een match van de Rode Duivels, of voor de finale... waar die Rode Duivels zich dan natuurlijk voor gaan plaatsen? Weet dan dat wegwerpbekers geen optie meer zijn. Maar gelukkig kan je gebruik maken van ons aanbod aan herbruikbare bekers, beschikbaar voor alle verenigingen en organisaties uit de gemeenten van MIROM Roeselare.
 3. Kies voor bulk
  • Omdat op je nagels bijten niet echt appetijtelijk of gezond is, wil je natuurlijk ook iets om te knabbelen op spannende momenten. En vaak zijn het toch snoep of chips die op tafel komen. Als je dat doet: doe het dan meteen goed. Allemaal kleine chipszakjes of individuele porties M&M's? Da's onnozel, want vooral verpakking en je betaalt extra voor al dat plastic. Als je gelooft in jezelf en je gasten dat jullie het aankunnen, kies dan voor bulk. Grote zakken chips, een 'family pack' snoep, dat je dan in potjes kan verdelen. En dan heb je maar één verpakking weg te gooien. 
 4. Chipszak leeg? In de PMD
  • Lege chipszakken mogen trouwens gerust in de PMD-zak, ook als ze 'blinken' aan de binnenzijde. Het gaat om plastic verpakkingen, dus het mag. Idem voor plastic verpakkingen van ijsjes, snoep, Twix of Snickers, enz... Opgelet: de 'chipskokers' horen thuis in de restafvalzak, want dit is een samengestelde verpakking.
 5. Maak je eigen hapjes
  • Mag het wat meer zijn dan gewoon chips? Logisch, want waarom zou je zelf niet iets maken op basis van restjes die je toch nog hebt liggen? En omdat het een EK voetbal is, zijn balletjes misschien een goed idee. Probeer zeker dit recept voor broodballetjes eens uit.
 6. Sorteer je fastfoodverpakkingen juist
  • Het valt niet uit te sluiten dat er ook al eens fastfood op tafel komt. Da's niet erg, maar sorteer dan je verpakkingen juist. Een kartonnen pizzadoos die niet gesmeurd is met kaas of vet, kan bij papier & karton (en anders bij restafval). Frietbakjes horen sowieso thuis bij restafval, de aluminium schaal van een macaroni- of andere schotel mag in de PMD-zak. Twijfel je ergens aan? Vraag het ons of check www.betersorteren.be
 7. Spaar tijd: eet restjes of doe aan 'food preppen'
  • Elke dag fast food is natuurlijk een beetje heel zwaar, maar dan is het verwerken van restjes een prima idee. Een quiche of wok is snel gemaakt en de ingrediënten vind je doorgaans gewoon in je koelkast. Of je kan 'food preppen' en op een rustig moment eten maken voor de avonden dat de Rode Duivels spelen. Zo vermijd je niet alleen voedselverlies, je spaart ook centen en tijd. 
 8. Of sneukel gezond en verpakkingsvrij?
  • Je zou het soms anders vermoeden, maar het kan natuurlijk ook gezond. Koop losse snoeptomaatjes bij de boer of in de winkel in je buurt of snijd onverpakte wortel, komkommer of bloemkool in stukjes. Heerlijk met een dipsausje er bij. 
 9. Maak een rode of tricolore vlaggenlijn
  • De Rode Duivels roepen op om alles rood te kleuren en de winkels puilen uit van tricolore decoratie, maar vermijd toch best plastic spullen en wegwerp. Kies voor meer duurzame materialen (textiel, papier & karton), hergebruik dat gerief van het EK van 2021 of... maak zélf decoratie. Met een oud t-shirt, een touw, schaar en nietjesmachine, is dat zo gepiept. Heb je vlaggenlijn niet meer nodig, dan mogen de textiellappen in de textielcontainer en het touw kan je gebruiken om je oud papier samen te binden. 
 10. Blijven er restjes staan? Eet alle potjes leeg 
  • Is de match voorbij en zijn nog niet alle potjes met snoep en snacks leeg? Deel ze uit en geef ze mee aan je gasten, steek ze in een afgesloten potje of zakje en houd ze bij voor de volgende match. Is dat geen optie? Eet gerust alles nog op. 't Ware toch zonde om lekkers te moeten weggooien, right?
 11. Sorteer ook op verplaatsing
  • Speel je een uitmatch en kijk je ergens op een terras of een plein? Of luister je in een park naar de radio? Deponeer je afval daar dan netjes zoals het hoort in de vuilnisbak of neem het mee naar huis en gooi het daar in de juiste vuilnisbak. Zwerfvuil is een zware overtreding en je wil liever geen rode kaart.

Specifiek voor voedselverlies, stelden we ook een onoverwinnelijk efltal samen:

Dit 11-tal downloaden? Klik hier.