26
feb
2020

Met een stijging van maar liefst 50% zamelde de Vlaming tijdens de 'Gezocht campagne van Bebat' en de OVAM meer batterijen in dan ooit te voren. Met meer dan 26 miljoen batterijen verzamelde de Vlaming zo’n 3 ton kobalt, 11 ton nikkel en 138 ton ijzer. Beide organisaties riepen in oktober alle Vlamingen op om gebruikte batterijen die thuis blijven rondslingeren naar een inzamelpunt van Bebat te brengen. In de periode van oktober tot en met december haalde Bebat een record van 601.790 kg batterijen op. Ter vergelijking: vorig jaar werden over dezelfde periode 400.659 kg batterijen ingezameld. 

Bij een gemiddeld Vlaams gezin liggen ongeveer 30 gebruikte batterijen verborgen. Door die lege batterijen in te leveren, kunnen grote hoeveelheden kobalt en nikkel terug in circulatie gebracht worden. Dat zijn waardevolle materialen die onder meer hergebruikt kunnen worden in smartphonebatterijen en laptops.  

Hoewel de inzamelcijfers voor alle kanalen tijdens deze periode sterk gestegen zijn, tonen de cijfers dat het aandeel van ingezamelde batterijen via scholen zelfs verviervoudigd is ten opzichte van vorig jaar. Dat schitterende resultaat onderstreept nogmaals het belang van onze scholen als belangrijk inzamelkanaal voor het recycleren van gebruikte batterijen.

Om het succes van deze campagne te vieren, wil Bebat nu alle deelnemers bedanken. De grote spandoeken die de 'Gezocht campagne' naar het straatbeeld brachten werden ondertussen verwijderd en gerecycleerd tot 1.000 unieke en hippe draagtassen.