Uit onderzoek blijkt dat er nog altijd heel veel voedsel in de restafvalzak terechtkomt. En da’s zonde van de lekkere producten en van de centen voor die afvalzakken. Maar het komt overal voor, of je dan een gezin van vier bent, of ‘de grootste familie van Vlaanderen’ onder je hoede hebt. Radio 2-coryfee Catherine Vandoorne is een West-Vlaamse die de liefde volgde tot in Boechout. Sinds de start in 2007 is ze een van de stemmen en gezichten van De Madammen op Radio 2.

Catherine moet gelukkig niet dagelijks koken voor die grootste familie van Vlaanderen, maar ook in haar eigen gezin is het door het drukke bestaan soms niet evident om te vermijden dat er voeding in de vuilnisbak belandt. We polsten naar Cathérines 5 beste tips en vullen aan met feedback van onze experts.

De 5 tips in 't kort:

  1. Gebruik een vast week(dag)menu
  2. Maak een boodschappenlijstje
  3. Zet een fruitschaal in 't zicht
  4. Vries porties in
  5. Richt je koelkast slim in

1. “Hoewel ik geen weekmenu heb, wordt er wel wekelijks op dinsdagavond spaghetti gegeten. Ik volg dan Italiaanse les en dan is altijd een rush na mijn werk. Maandelijks maak ik een grote portie saus klaar en die vries ik in kleinere porties in.”

  • “Een vaste weekdagmenu is een belangrijke stap. Het onderzoek naar voedselverlies bij consumenten wees uit dat 30% van het voedsel in de Vlaamse huisvuilzak afkomstig is van het ‘teveel bereiden’. Heb je nog geen vaste weekdagmenu, probeer dit dan ‘ns. Een gewoonte aanleren is de moeilijkste stap. Door het regelmatig herhalen van een menu kan je de hoeveelheden perfect afstemmen op jouw persoonlijke situatie. En dit is belangrijk zowel bij het kopen, koken als invriezen. Van pasta kijk je bijvoorbeeld wat er na de maaltijd over is en daar hou je rekening mee bij de volgende kooksessie.” (Hanne Heymans, FoodWin)

2. “Ik heb een heel handig boodschappenlijstje op mijn smartphone staan, dat ik onmiddellijk aanvul als ik een laatste exemplaar uit de voorraadkast heb gehaald.”

  • “Een boodschappenlijstje maken is een must. De helft van de mensen gebruikt een boodschappenlijstje en veel apps maken dit handig. Het is vooral belangrijk dat je hiervoor wat tijd vrijmaakt om je voorraadkast en frigo te checken. Zoek welke gerechten je kan maken met bv die halve courgette of dat restje zure room en bouw zo jouw boodschappenlijstje op.” (Hanne Heymans, FoodWin)

3. “We eten heel veel fruit, maar dat bewaren we afhankelijk van het soort fruit in de koelkast of in de kelder. Als het fruit niet zo snel geconsumeerd wordt, presenteer ik het  op mijn schoonste fruitschaal en zet ik die op prominente plaats in de keuken. De keuken is de motor van ons huis en iedereen die passeert, graait zo snel een stuk fruit mee voor het te laat is.“

  • “Een heel leuk idee die fruitschaal. Exotische vruchten horen trouwens niet thuis in de koelkast. (Citrusvruchten, banaan, mango, etc. zijn vruchten die je best op een koele plaats, zoals kelder of berging bewaart.) Fruit op kamertemperatuur zal natuurlijk wel sneller rijpen. Leg niet teveel op de schaal en denk ook aan de combinaties. Wist je dat een banaan en een appel veel ethyleen produceren, waardoor die ook andere vruchten sneller doen rijpen? (Hanne Heymans, FoodWin)
  • “Ook kiwi’s en avocado’s produceren ethyleen. Alle vruchten die na de pluk nog verder rijpen, produceren ethyleen en rijpen ook  sneller in aanwezigheid van ethyleengas. Hieronder rekenen we ook de mango, papaya, peer, meloen, abrikoos, vijg, perzik en passievrucht. (Elfriede Antonissen, Vlaco)

4. “Net zoals iedereen, koop ik ook wel ‘ns teveel groenten of vlees die we niet in een keer kunnen consumeren. Groenten ga ik in dat geval al snel blancheren en in kleine porties invriezen. Handig voor op drukke dagen en snel gebeurd.”

  • “Een diepvries is een goed wapen in de strijd tegen voedselverlies. Maxi verpakkingen zijn wel een grote valkuil, maar je kan dit oplossen door porties in te vriezen. Vergeet je verpakking ook niet te labelen en hou bij voorkeur een lijstje bij met wat in de diepvries zit en wat je eruit haalt. Vind je een papieren lijstje niet netjes, probeer dan  met een grote magneetsticker die je kan beschrijven met uitwisbare inkt. Handig en proper. “(Hanne Heymans, Foodwin)
  • “Naast porties invriezen, kan je fruit of groenten ook fermenteren of steriliseren. Er zijn tal van bewaartechnieken die je kan toepassen om de houdbaarheid van producten te verlengen. MIROM organiseert trouwens een gratis infosessie rond 10 bewaartechnieken.” (Kristof Van Stichelen, Vlaco)

5. “Vroeger hadden we een kleine koelkast en toen gebeurde het wel eens dat er bepaalde etenswaren op de achtergrond verdwenen en pas een schimmelbeurt later teruggevonden werd. Nu hebben we een grote koelkast en behouden we veel meer het overzicht. Kleine of grotere restjes krijgen een plekje op het restjesschap. Die gebruik ik dan voor het maken van de lunch of soep.”

  • “Bijna de helft van de producten die in de vuilniszak belanden, is afkomstig uit de koelkast. Je hebt er dus alle belang bij om een goed overzicht te bewaren in de koelkast. De meeste koelkasten hebben verschillende temperatuurszones. Door de juiste plaats te kiezen voor elk product, kan je producten langer bewaren. De ideale temperatuur is 4 à 5 °C. Onderaan de koelkast zal de temperatuur 0 tot 2°C bedragen en bovenaan loopt de temperatuur soms op tot 7°C. Daarom bewaar je best nooit vers vlees of vis bovenaan. Bij een dynamische koelkast (nieuwere modellen) is de temperatuur overal dezelfde.“ (Elfriede Antonissen, Vlaco)
  • “Wil je eens checken, neem dan een thermometer en leg die op een schap in de koelkast. In de handel zijn er speciale koelkastthermometers te verkrijgen, maar dit werkt ook perfect met een gewoon exemplaar. De ideale koelkastindeling vind je terug op deze website en binnenkort is er ook een gratis infosessie  ‘Haal meer uit je frigo’. (Hanne Heymans, Foodwin)