18
nov
2018

Bedank jouw afvalophaler... en win!

Van maandag 19 t.e.m. vrijdag 23 november is er de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter. De hele week bedanken we de mensen die het hele jaar door, vaak in weer en wind, het afval van voor jullie deur komen plukken. 15.000 tot 20.000 stappen per dag zijn geen uitzondering, vaak tillen ze op één ronde wel 1.000 zakken van gemiddeld 10 kg. Die mannen en vrouwen verdienen dus ons en jullie respect.

09
nov
2018

Recept: hartige broodpudding als proevertje voor onze gratis kookdemo

Van 15 t.e.m. 25 november is er de 'Week van de Smaak' en pal middenin die 'week', op maandag 19 november, kan je deelnemen aan een gratis kookdemo. Je krijgt er tips over wat je kan aanvangen met restjes in koelkast, keuken en kelder die iedereen doorgaans wel liggen heeft. Je gaat er ook zelf mee aan de slag én je mag alles proeven. De demo wordt begeleid door Veerle Maes, mede-auteur van Het Restjeskookboek. 

1.200 transporten minder dankzij nieuwe perscontainers

De komende weken worden op de recyclageparken van MIROM Roeselare 23 nieuwe perscontainers geplaatst: 11 voor brandbaar afval en voor het eerst ook 12 perscontainers voor papier en karton.
Dit type container perst het oud papier en karton meteen samen, waardoor de capaciteit van de container een stuk groter wordt: tot vier keer de inhoud van een klassieke container!

07
nov
2018

Operator Stan maakt Linde warm voor de verbrandingsoven

Wie deze ochtend vroeg uit de veren was en op Studio Brussel afstemde, kon kennis maken met onze collega Stan, operator bij MIROM Roeselare. Stan (presentatrice Linde mag 'Stanny Boy' zeggen) werd opgebeld omdat hij een plaatje had aangevraagd, maar Linde Merckpoel had vooral interesse in zijn job. Hij legde uit dat hij als operator in de verbrandingsoven werkt en dat we zo het warmtenet voeden en elektriciteit opwekken.

26
okt
2018

Halloweenrecept voor de durvers: probeer onze compostcake!

Zin om je vrienden of familie eens écht de stuipen op het lijf te jagen met Halloween? Serveer ze dan eens onze compostcake. En neen, we maken die niet met echte compost, maar wel met sinaasappelschillen en échte wormen. Makkelijk om te maken, crunchy om in te bijten en... erg lekker! 

Dit recept is bedoeld voor 6 kleine cakes, of 1 grote compostcake.

Ingrediënten:

04
okt
2018

Plastic soep op het schoolmenu?

Wat weet de jeugd over afval en in hoeverre gaan ze er bewust mee om? Verkiezen ze op festivals herbruikbare bekers boven blik en weten ze wat waar hoort? Weten ze waar de plastic soep in onze oceanen vandaan komt en welk recept er voorhanden is om dat tegen te gaan? 

Week van het (propere) bos

Van 14 t.e.m. 21 oktober is er de Week van het Bos, het moment waarop leerlingen massaal het bos in trekken. Op zoek naar kastanjes of eikels, of speurend naar de juiste bladeren om het herbarium te vervolledigen. Maar een bos is natuurlijk nog eens zo mooi als het er proper bij ligt. De paadjes opruimen tijdens een boswandeling? Moet zeker kunnen.

02
okt
2018

Opgepast voor valse afvalzakken

Recent probeerde een onbekende in de regio aan de deur een rol afvalzakken te verkopen. Het ging naar alle waarschijnlijkheid om namaak. Wees hier waakzaam voor en koop je afvalzakken enkel via de officiële verkooppunten. Enkel officiële afvalzakken worden opgehaald, namaak brengt logischerwijs ook risico's wat betreft de kwaliteit met zich mee. 

01
okt
2018

Minder voedsel verspillen met de Just Keep It-challenge

Belanden droge broodkorsten en ietwat verrimpelde vruchten ook bij jou nog vaak in de vuilnisbak? Blijven overschotjes van pasta of rijst in de koelkast tot er nieuwe levensvormen op ontstaan? Je bent niet alleen, want het zijn bekende fenomen in heel wat gezinnen.  En dat is jammer, want vaak valt er met restjes en overschotjes nog wel iets aan te vangen en is de vuilnisbak niet de juiste eindbestemming. Bovendien kost het je een pak centen. Centen waarmee je heel wat leuke dingen kan doen. 

28
sep
2018

Operatie proper weer van start! Doe mee en verdien een mooie beloning.

Vanuit de Mooimakers (Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten) wordt dit jaar voor de tweede keer Operatie Proper gelanceerd. Met dit project worden scholen en verenigingen aangemoedigd om  te werken rond zwerfvuil. Zowel opruimacties als acties die zwerfvuil op langere termijn proberen te vermijden komen aan bod in operatie proper.

13
sep
2018

Recyclagepark Geluwe tijdelijk gesloten

Er zijn barsten en putten in de betonvloer op het recyclagepark van Afbeeldingsresultaat voor recyclagepark geluweGeluwe vastgesteld en daarom dient deze vloer opnieuw gebetonneerd te worden. Tijdens deze werken zal het recyclagepark ’t Voske gesloten zijn, vanaf donderdag 13 september tot eind november.

12
sep
2018

Een "propere" beloning voor een mooi engagement

Onder de noemer 'Operatie Proper', hebben 14 organisaties het voorbije schooljaar enkele acties ondernomen om leerlingen, leerkrachten en bewoners ertoe aan te zetten om anders om te gaan met zwerfvuil en afval.
Dit engagement levert een mooie beloning op. Acht lagere scholen, vijf middelbare scholen en één vereniging ontvingen gisteren elk hun beloning. Een som goed voor samen 12.090 euro.
De campagne krijgt ook dit jaar een vervolg. Verenigingen, scholen en organisaties kunnen zich nog tot eind oktober inschrijven om dit schooljaar te werken rond zwerfvuil.