18
mei
2022

Goed nieuws van hoog niveau, want de nestkast bovenop onze schoorsteen heeft weer bewoners. In 2019 streek er voor het eerst een slechtvalk neer, toen acht jaar nadat de nestkast er bewust voor die bezoeker was geïnstalleerd. Twee jaar geleden werden er ook eitjes gelegd, maar helaas resulteerde dat toen niet in jonge slechtvalkjes. En in 2020 volgde nog meer slecht nieuws toen een van de slechtvalken een fatale botsing maakte met een gebouw in Roeselare. 

Maar dit jaar lijkt er weer goed nieuws te zijn, want de voorbije weken konden we vaak twee exemplaren zien. Op de nestkast en aan het rondcirkelen in de buurt. We horen ze ook en wie ze op het juiste moment weet te spotten, kan zelfs getuige zijn van de jacht op een prooi. De dieren zijn actief en bij een inspectie van de schoorsteen werden bovendien ook weer twee eitjes gespot. Het is niet 100% duidelijk of dit niéuwe eitjes zijn, maar we vermoeden (en hopen) van wel. We duimen, want het is best cool om onderdak te bieden aan het snelste roofdier ter wereld. In duikvlucht haalt dit dier snelheden tot meer dan 300 km/u.

Als vader en moeder slechtvalk hun ouderlijke taken succesvol volbrengen, dan kunnen er misschien in juni jonge slechtvalkjes gespot worden. Dat gaan we pas zien als ze het nest verlaten, want momenteel staat er geen camera gericht op het nest. 

(Foto's Ilse De Cokere)