21
nov
2018

Tijdens deze Week van de Afvalophaler trekt MIROM Roeselare elke voormiddag naar een school om er de job van afvalophaler eens in de kijker te zetten. Zes scholen die vorig jaar al intekenden voor Operatie Proper en hun actieplan ook volbrachten, werden zo op een bezoekje van een MIROM-team getrakteerd.  We lieten de leerlingen zelf ondervinden hoe zwaar een afvalzak weegt en of je daar makkelijk mee kan gooien. Ze moesten ook een afvalberg(je) met schools afval sorteren én een stapel papier en karton (met onder meer hun eigen strafwerk en huiswerk)  filteren op foute inhoud.

Vooral het sleuren en zeulen met afvalzakken liet een diepe indruk na. De meeste leerlingen hadden er geen idee van dat een restafval al snel meer dan 10 kilo weegt en wisten ook niet hoe zwaar dat dan wel is. De maximale toegestane 15 kg bleek al helemaal een ontnuchtering, zeker toen ze die zelf moesten tillen. Dat een ophaler dagelijks gemiddeld 1.000 zo'n zakken opheft en in de laadbak gooit - omgerekend goed voor twee volwassen olifanten -  deed ook wat monden openvallen van verbazing... 

Na afloop van hun opdracht kregen de leerlingen telkens nog bezoek van de vuilniswagen en mochten ze ook écht een restafvalzak in de vrachtwagen keilen. Ze bedankten ook de ophalers met een mooie tekening en kregen nadien nog een rapportje mee naar huis. Met dat rapport kunnen ze papa en mama aansporen om het juist te doen én ook zelf punten geven.

>> Klik hier voor een fotoreeks van de bezoekjes in Roeselare, Kortemark, Langemark, Houthulst en Passendale