30
mrt
2021

Dinsdag haalden medewerkers van de logistieke dienst van MIROM Roeselare de 500ste lading verpakte asbestplaten op in Wingene. MIROM Roeselare biedt sinds eind 2019 voordelige doe-het-zelfpakketten aan waarmee je op een veilige manier zelf golfplaten en dakleien met asbest kan verwijderen. In die pakketten zit een handleiding met extra informatie en twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen, bestaande uit FFP3 stofmaskers, handschoenen en wegwerpoveralls. Als de asbest te beschadigd is of als je de veiligheidsinstructies niet kan naleven, kan je de werken natuurlijk ook laten uitvoeren door een erkend asbestverwijderaar.

Erik Transez en Mariette Baekelandt uit Wingene gingen wel zelf met zo’n pakket aan de slag. Na de werken konden ze de asbestplaten netjes opbergen in speciale plaatzakken en die werden dinsdag opgehaald. Het ging om de 500ste ophaling sinds de dienstverlening ruim een jaar geleden werd opgestart. Een mooi cijfer, zeker als we in beschouwing nemen dat alles door Corona in 2020 maandenlang noodgedwongen stil lag. Maar van zodra het kon, werden aanvragen weer verwerkt en transporten ingepland. Er worden zowel plaatzakken (tot 30 m² platen in één zak) als containers (voor grotere hoeveelheden) opgehaald aan huis. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid kan dit voor de burger voordelig.

Verpakt naar het park

Gaat het om een beperkte hoeveelheid en kan je zelf instaan voor transport. Dan kan je ook zelf asbesthoudend materiaal naar het recyclagepark brengen. Maar opgelet: dat moet verplicht verpakt in de juiste asbestzakken aangeleverd worden. Deze zakken koop je voor je de werken start, op je recyclagepark of aan het onthaal van MIROM Roeselare. Zomaar onverpakt materiaal aanbrengen, of asbest meebrengen dat niet in de juiste zakken zit, is niét toegestaan. Dit brengt immers gezondheidsrisico’s met zich mee voor jezelf, andere bezoekers en de parkwachters.

MIROM werkt op die manier lokaal mee aan de Vlaamse doelstelling om asbest veilig weg te halen uit onze omgeving. Bij MIROM Roeselare kan je ook terecht voor advies, persoonlijke beschermingsmaterialen en veiligheidsinstructies.

Met 500 ophaalbeurten zamelde MIROM Roeselare inmiddels al zo’n 1.352.421 kg asbesthoudend materiaal op. Als we rekenen dat een vierkante meter ongeveer 13 kg weegt, dan is dat inmiddels al het equivalent van meer dan 20 voetbalvelden.